SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Libereckého kraje

Děkujeme
za podporu
a spolupráci

Ministerstvo pro místní rozvoj

Liberecký kraj

Jablonec nad Nisou

Turnov

Desná

partneři

Iridia

Finalstav

V Invest CZ a.s.

Český kutil.cz, s.r.o.

PLANstudio, spol s.r.o.

Pavel Halík, Jan Mohr, Jan Randáček, Hana Lutická, Patrik Líbal, Petra Šternová

Publikace o slavných stavbách Libereckého kraje představuje příběhy domů, jejich obyvatel i tvůrců...

OBJEDNAT
Vyšla: 5.3.2008
165 x 230 mm | vázaná | 172 stran
ISBN: 978-80-87073-06-3
299.00 Kč

Popis knihy

Liberec, Jablonec nad Nisou, Frýdlant, Turnov, Nový Bor, Raspenava, Desná v Jizerských horách, Železný Brod, Jilemnice, Vysoké nad Jizerou, Český Dub, Doubravice u Hrubé Skály či Husa to jsou města a místa, do kterých se vypravíme v publikaci Slavné vily Libereckého kraje. Svá díla zde zanechali architekti zvučných jmen a mnozí další, jejichž jména většině z nás zůstala doposud utajena.

O jabloneckých funkcionalistických vilách od architektů Heinricha Lauterbacha, Heinricha Kulky, stavbách Josefa Zascheho či o liberecké Strossově vile od architekta Thilo Schrodera z Gery vědí mnozí. Méně z nás však tuší, jaké další skvosty architektury se nacházejí v uvedených místech kraje. Některé stavby najdeme zapsané v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Mnohé z nich však teprve čekají na své objevení a zhodnocení.

Příběhy vil a vůbec rodinného bydlení v rámci Libereckého kraje představuje poutavý příběh architektury, v němž se prolínaly vlivy českého, německého a židovského prostředí. Je to mozaika příběhů, životů a dějů jejich architektů a stavebníků. Jsou to desítky nejen zasvěcených a odborně fundovaných, ale především přitažlivých vyprávění. Nejsou to jen osobnosti architektů - vedle zmíněných např. vynikající liberecký architekt Max Kühn, jablonecký Robert Hemmrich, železnobrodský Alois Metelák, turnovský Vladimír Krýš a další. Jsou to také významné osobnosti stavebníků jako sklářský magnát Josef Riedl, majitelé fy Gebrüder Jäger (dnes Preciosa a.s.) Josef a Max Jägerovi, nebo malíř Franz Wenzel Jäger, rohanský řezbář Petr Bušek či manželé Karel a Naděžda Kramářovi (letní sídlo ve Vysokém nad Jizerou) a další a další významné osobnosti kraje a jeho měst.

Autorský tým publikace i stejnojmenné výstavy tvoří Pavel Halík (editor), Jan Mohr, Jan Randáček, Hana Luštická, Patrik Líbal, Petra Šternová, Aleš Jungmann (fotograf).

K jejímu vydání a realizaci výstavní expozice spojili své síly umělecká agentura FOIBOS, Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci a Severočeské muzeum v Liberci.

Patronát nad celým projektem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska převzali manželka prezidenta republiky Livia Klausová, ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška a Ministerstvo kultury ČR.

Zaslání či vyzvednutí knihy

Paušální balné a poštovné: 80,- Kč.
Osobně lze vyzvednout v Trmalově vile.

TOPlist SEO Rozcestník