SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Královéhradeckého kraje

Děkujeme
za podporu
a spolupráci

Ministerstvo pro místní rozvoj

Královéhradecký kraj

Hradec Králové

Dvůr Králové

Hořice

Jaroměř

Jičín

Kostelec n. Orlicí

Náchod

Nová Paka

Nové město nad Metují

Úpice

partneři

V Invest CZ a.s.

Český kutil.cz, s.r.o.

Ekologické a inženýrské stavby, spol. s r.o.

PLANstudio, spol s.r.o.

mediální partneři

Český rozhlas Hradec Králové

Estate

P. Urlich, J. Potůček, V. Paterová, L. Nyklová, R. Rais, M. Buroň, J. Falta, B. Adámková, A. Skalický

Publikace o historii a současnosti architektury rodinného bydlení Královéhradeckého kraje v příbězích, fotografiích a obrazech.

OBJEDNAT
Vyšla: 26.3.2008
165 x 230 mm | vázaná | 182 stran
ISBN: 978-80-87073-07-0
399.00 Kč

Popis knihy

Hradec Králové, Jaroměř, Dvůr Králové nad Labem, Nové Město nad Metují, Jičín, Nová Paka, Hořice, Úpice, Náchod, Kostelec nad Orlicí, Dobruška, Hronov a další, to jsou města a místa, do kterých se vypravíme v publikaci Slavné vily Královéhradeckého kraje.

Svá díla zde zanechali vynikající architekti zvučných jmen jako Josef Gočár, Dušan Jurkovič, Pavel Janák, Otakar Novotný, ale také mnozí další, jejichž jména většině z nás, k naší škodě, mnoho neřeknou. O Čerychově vile v České Skalici od Otakara Novotného nebo Bartoňově vile v Náchodě (Pavel Janák), vile továrníka Sochora ve Dvoře Králové (Josef Gočár), vlastním domě architekta Oldřicha Lisky v Hradci Králové vědí mnozí. Méně se již ví např. o pozoruhodných vilách Heinricha Fanty v Broumově a Úpici, Heinricha Kulky v Hronově. A ve výčtu dalších bychom mohli pokračovat…

Příběhy vil Královéhradeckého kraje, to je galerie zajímavých příběhů, životů a dějů. Nejsou to jen osobnosti architektů - vedle zmíněných např. Kurt Spielmann, Emil Králíček a další. Jsou to také významné osobnosti stavebníků, za všechny jmenujme např. továrníka Bartoně z Náchoda, Oscara Nowotného z Broumova, MUDr. Tesaře z Hradce Králové.

Autorský tým publikace tvoří P. Urlich (editor), J. Potůček, V. Paterová, L. Nyklová, R. Rais, M. Buroň, J. Falta, B. Adámková a A. Skalický.

K vydání knihu připravila umělecká agentura FOIBOS ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm v Pardubicích.

Patronát nad celým projektem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska převzali manželka prezidenta republiky Livia Klausová, ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška a Ministerstvo kultury ČR.

Záštitu nad publikací i stejnojmennou výstavou převzal hejtman Královéhradeckého kraje Ing. Pavel Bradík.

TOPlist SEO Rozcestník