SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Pardubického kraje

Děkujeme
za podporu
a spolupráci

Ministerstvo pro místní rozvoj

Pardubický kraj

Česká Třebová

Pardubice

Dašice

Heřmanův Městec

Hlinsko

Holice

Choceň

Chrudim

Jevíčko

Lanškroun

Letohrad

Litomyšl

Moravská Třebová

Polička

Sezemice

Skuteč

Svitavy

Ústí nad Orlicí

Žamberk

Vysoké mýto

partneři

Grano

ai5

Chládek a Tintěra

Tacl Letohrad

Východočeská leasingová

SPS engineering

Irisbus Iveco

Toner

Obec Architektů

PLANstudio, spol s.r.o.

Český kutil.cz, s.r.o.

Pavel Panoch, Miroslav Kaňka, Zdeněk Lukeš, Jakub Potůček

Publikace o slavných i neznámých, zajímavých, zvláštních a krásných vilách představuje příběhy architektury Pardubického kraje...

OBJEDNAT
Vyšla: 25.2.2009
165 x 230 mm | V2 |
ISBN: 978-80-87073-12-4
299.00 Kč

Popis knihy

Pardubický kraj není zajímavým územím pouze pro své středověké památky, unikátně celistvá renesanční města a novověká šlechtická sídla, ale také pro mnoho pozoruhodných architektonických kreací z období 20.století.

V regionu s rozvinutým průmyslem a osvícenými investory zanechali četná díla nejen všestranní stoupenci neorenesance jako byli Germano Wanderley a Jan Vejrych, secesní pražští architekti Alois Dryák a Osvald Polívka, vůdčí duch české moderní architektury Jan Kotra a v jeho stopách jdoucí dalí špičkoví tvůrci Josef Gočár a Otakar Novotný, ale také řada místních kultivovaných projektantů se solidní produkcí.

Stavebníky pěti desítek vil, rodinných domů a víkendových letovisek, jejichž osudy představuje publikace Slavné vily Pardubického kraje, jsou nejen známé osobnosti jako proslulí lékaři a univerzitní profesoři Eduard Albert a Otto Piffl, průmyslníci František Wiesner a Florián Hernych nebo malíř Vysočiny Gustav Porš, ale i řada dalších – dnes neprávem zapomenutých – postav z oblasti veřejného života, podnikání nebo umění a kultury minulého století.

Kvalitní domy – které snesou porovnání s meziválečnou pražskou nebo brněnskou produkcí – stavěl např. v Chocni architekt Čeněk Mužík nebo v Ústí nad Orlicí stavitel Stanislav Tošovský. Hodnotné stavby, reprezentující vysokou úroveň bydlení 1. poloviny 20. století, nalezneme také v dalších městech: České Třebové (vila Miroslava Vyskočila), Hlinsku (vila Jiřího Matuly od L. Skřivánka), Hrochově Týnci (režné vilky pro úředníky závodu Fr. Slavíka), Pardubicích (rodinné domy od architekta Karla Řepy a Bedřicha Adámka, Ulrychova vila od Oldřicha Lisky), Poličce (vlastní vila stavitele Bohumila Šmída) nebo v Heřmanově Městci a v Korouhvi (vila a venkovský dům od arch. B. Fuchse). Téměř neznámým skvostem je modernistická továrnická vila rodiny Löw-Beer v Chrastavci-Půlpecnu od neznámého projektanta. Tradici architektonické kultury minulého století neotřele rozvíjejí současní projektanti, např. lanškrounský Přemysl Kokeš nebo Patrik Zamazal, inspirující se mj. lidovým dřevěným stavebnictvím.

Patronát nad celým projektem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska převzali manželka prezidenta republiky Livia Klausová, ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška a Ministerstvo kultury ČR.

Zaslání či vyzvednutí knihy

Paušální balné a poštovné: 80,- Kč.
Osobně lze vyzvednout v Trmalově vile.

TOPlist SEO Rozcestník