SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné pražské vily: Sto a jeden dům s příběhem

Obálka Slavné pražské vily
Petr Krajči (ed.), Radomíra Sedláková (ed), Dita Dvořáková, Martin Ebel, Petr Koudelka, Patrik Líbal, Zdeněk Lukeš, Marie Platovská, Filip Šenk, Vladimír Šlapeta, Petr Urlich, Přemysl Veverka, Pavel Vlček, Petr Vorlík, Pavel Zatloukal, Ladislav Zikmund-Len

Po pěti letech vyšlo na konci roku 2012 rozšířené a přepracované vydání Slavných pražských vil, tentokráte v názvu doplněné od podtitul „Sto a jeden dům s příběhem“.

OBJEDNAT
Vyšla: 16.12.2012
165x230 mm | vázaná | 352 stran
ISBN: 978-80-87073-51-3
549.00 Kč

Při procházce knihou, nebo s knihou, můžeme navštívit pod oveneckými vinicemi Šternberskou vilu v Troji, známou jako Trojský zámek. Pokud někdo zabloudí při cestě Prahou na Bertramku, může, podle líčení nejstaršího syna W. A. Mozarta Karla jít „podle zahrad hrabat Buquoyů po levé a hostince U čísla prvního po pravé ruce; pak silnicí asi čtvrt míle dále, potom se odbočí na silnici vpravo se oddělující, užší, ale stále sjízdnou, a dojde se do kaštanové aleje, vedoucí až k vratům předního dvora panské usedlosti.“ Tou usedlostí je Bertramka.

Pojďme staletími a přes usedlosti dál, do 19. století. Lannova vila v Bubenči patřila na přelomu šedesátých a sedmdesátých let 19. století k prvním rodinným sídlům, která se objevila v sadech při tehdejší hlavní bubenečské silnici a jednou z vůbec prvních pražských vil v pravém slova smyslu.

Cestou věkem vil dojdeme k Janu Kotěrovu, který se ve své rané tvorbě pokusil o symbiózu tradice anglického rodinného domu, prvnímu rodinnému domu na prahu 20. století, který postavil v Praze – Trmalově vile ve Strašnicích. Dále potom třeba k pražskému německému architektovi Josefu Zasche patřícímu k nejvýznamnějším představitelům secese a moderny na našem území a jeho Wilfertově vile Na Špejcharu. Nebo k nedaleké vile slavného grafika, sochaře, architekta, autor užitého umění Františka Bílka, postavené podle vlastního projektu umělce. A o kousek dál k vile českého politika poslance říšské rady a českého zemského sněmu Karla Kramáře, postavené v letech 1911-1914 podle projektu slavného Friedricha Ohmanna.

Přes příběhy desítek vil, přes procházku jedinečnou vilovou osadou Baba, staneme u Müllerovy vily ve Střešovicích od Adolfa Loose, která se stala doslova poutním místem milovníků architektury a je jím dodnes. Když přeskočíme pomyslný plot času o 60 let a posuneme se o kousek dál do Břevnova, dostaneme se ke Kuthanově vile architekta Vlado Miluniće, inspirované v holandské architektuře, která je expresivní, malebná a úsporná zároveň.

Mezi 28 poválečnými vilami najdeme vilu vítěze Wimbledonu Jana Kodeše, či vilu světoznámé režisérky Věry Chytilové a mnohé další. Kniha s bohatou textovou i obrazovou dokumentací je opět na konci doplněna vycházkovými okruhy s mapami.

Zaslání či vyzvednutí knihy

Knihu lze zakoupit v Trmalově (Vilová 11, Praha 10) vile nebo objednat na našem e-shopu!.

TOPlist SEO Rozcestník