SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Architekt Jiří Kroha

FOIBOS - 6. 6. 13:30
Architekt Jiří Kroha

Před 120 lety, 5. června se narodil významný představitel české moderní meziválečné architektury a designu Jiří Kroha.

Narodil se 5. června 1893 v Praze. Studoval reálku v Praze a Plzni a odbor architektury na českém vysokém učení technickém v Praze u profesorů Kouly, Balšánka, Fanty a Kříženeckého. Studium ukončil se zvláštním vyznamenáním. Po absolvování techniky v roce 1918 vstoupil jako sochař a malíř do Spolku výtvarných umělců Mánes. Vystavoval v Mánesu, Verraikonu, s Tvrdošijnými, na Výstavě drobného umění, Výstavě dekorativního umíní v Paříži a. j. Věnoval se také teoreticky i prak¬ticky divadlu, navrhl scénické výpravy pro Národní a Stavovské divadlo v Praze (Matěj Poctivý, Husité), režíroval a scénoval Dvořákovu Oresteu. Pracoval na vybudování moderního lidového divadla. Začal spolupracovat s družstvem Artěl, kde navrhoval užitkové předměty a nábytek. Později věnoval se úplně architektuře.

V letech 1923 - 1927projektoval několik staveb v Mladé Boleslavi a Kosmonosech. Patří mezi ně např. Úřednická vila I. a II. v Kosmonosech, v Mladé Boleslavi Zemská průmyslová škola, přestavba a přístavba okresní nemocenské pojišťovny, obytné domy vojenských gážistů, Masarykův dům sociální péče, obchodní dům Pavla Gellnera či přestavba grandhotelu Věnec.

Z dalších předválečných staveb vzpomeňme most přes Vltavu v Kralupech nad Vltavou (ve spolupráci s Jarolímem Farským), Okresní dům a muzeum v Benátkách nad Jizerou, nebo stavby v Brně: vlastní rodinný dům, vilu v kolonii Nový dům, Patočkovu vilu a další.

Od roku 1926 přednášel na VUT v Brně, kam se v roce 1928 i s rodinou přestěhoval a v roce 1930 byl jmenován řádným profesorem. Pro své levicové veřejné přednášky byl v roce 1935 poslán do trvalé výslužby, přednášet mu bylo znovu povoleno v roce 1937. V roce 1939 byl znovu suspendován pro svou komunistickou orientaci a 1. září byl zatčen gestapem. Byl vězněn na Špilberku, v koncentračních táborech v Dachau a Buchenwald. V roce 1940 byl v rámci akce Červeného kříže propuštěn pro svůj špatný zdravotní stav a zbytek války žil pod policejním dohledem. Věnoval se malbě, kresbě a pokračoval v teoretické práci na bytovém problému.

Po osvobození se pustil do intenzivní politické i architektonické činnosti. V letech 1947 – 1948 projektoval nájemní domy v Kounicově ulici v Brně (ve spolupráci s arch. Vilémem Kubou a Josefem Poláškem) Poslední Krohovou funkcionalistickou stavbou byl kulturní dům ve Mnichu u Kamenice nad Lipou z let 1948 – 1950.

V roce 1948 byl jmenován rektorem Vysoké školy technické v Brně. Jeho ateliér zpracovával projekty bytové výstavby i propagandistické instalace výstav a politických akcí (Slovanská zemědělská výstava v Praze, Úprava Průmyslového paláce pro IX. Sjezd KSČ 1949, Smuteční výzdoba Pražského hradu k úmrtí prezidenta Gottwalda, 1. celostátní spartakiáda v Praze 1955 a další. Ateliér byl rozpuštěn v roce 1956. Za svoji činnost po roce 1948 získal řadu státních a uměleckých ocenění. Zemřel v roce 1974 v Praze.

Zdroj: Wikipedie, Internetové muzeum architektury (archiweb), Slavné brněnské vily

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník