SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Architekt Ludvík Kysela

FOIBOS - 27. 4. 10:05
Architekt Ludvík Kysela

Kouřimský rodák Ludvík Kysela, jehož 130. výročí narození vzpomínáme, byl o dva roky mladším bratrem známého výtvarníka a pedagoga Františka Kysely.
Ludvík ale tíhl spíše k architektuře než k výtvarnému umění. Vystudoval pražskou techniku, kde byl žákem Josefa Schulze. Pak nastoupil do Městského stavebního úřadu, kde projektoval několik staveb. V době vrcholící secese před první světovou válkou ho ale také zaujal Janákův experiment – architektonický kubismus. Projektoval nárožní dům na Malostranském náměstí v tzv. průlomu U Klíčů, stavbu s pozdně secesní dekoraci s několika kubistickými detaily.

Návrh školy na nároží ulic Bílkovy a Dušní v oblasti staroměstské asanace už byl čistě kubistický. Budova ale už postavena nebyla a po první světové válce na tom místě vyrostl dům Ministerstva pro sjednocení zákonů.

Kyselovy návrhy z počátku 20. let jsou již ve znamení avantgardního architektonického purismu, který zaujal zejména nastupující generaci mladších Kyselových kolegů. Z této doby pochází jeho bytový dvojdům na nároží ulic Kostelní a U Letenských sadů v katastru pražských Holešovic s hladkou bezozdobnou fasádou nebo objekt Křižíkovy továrny v Nitranské ulici na Královských Vinohradech s průčelím z režného zdiva.

Vrcholná Kyselova díla jsou ve znamení nastupujícího konstruktivismu. Lindtův obchodní dům na dolním konci Václavského náměstí z let 1925-27 je mistrovským dílem. Železobetonový skelet má lehké skleněné průčelí, tvořené rozměrnými okenními pásy v bronzových rámech a štíhlými parapety z černého opaxitu.

V pražské City pak vznikly další Kyselovy velkoměstské paláce: V letech 1925-9 se v ulici Na Příkopě staví dům pojišťovny Praha s americkými výsuvnými okny a řadou krásných detailů (později známý jako Dětský dům), další konstruktivistické stavby se budují ve Štěpánské (dům pojišťovny Patria; č. 18) a Revoluční ulici 23. Asi nejznámější Kyselovou stavbou je ale palác U Stýblů II na Václavském náměstí se známou sklobetonovou pasáží do Františkánské zahrady, v níž je také vstup do podzemního kina Alfa.

Ludvík Kysela navrhl zřejmě v Praze jen jediný rodinný dům. I ten je konstruktivistický a najdeme ho v Čimické ulici 72 v Kobylisích. Po roce 1930 vznikla dle jeho návrhu pravděpodobně jen jediná stavba – činžovní dům v Plzeňské ulici 172 na Smíchově. Kyselovou hlavní činností v této době byly návrhy regulačních plánů. Na Kyselovy nádherné stavby a celé jeho dílo se tak nějak postupně zapomnělo a na svou rehabilitaci stále ještě čeká.

K medailonku využity materiály Zdeňka Lukeše, publikované v roce 2010 v Neviditelném psu.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 2 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník