SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

František Bílek jako architekt a designér

FOIBOS - 5. 11. 23:00
František Bílek jako architekt a designér

Dne 6. listopadu 2012 slavíme 140. výročí narození grafika, sochaře, architekta a autora užitého umění Františka Bílka. Narodil se v jihočeském Chýnově v č. p. 107 v nynější Bílkově ulici, kde byl jeho otec kolářem a měl také povoznictví. Tatínek si přál, aby byl mlynářem, ale maminka se přimluvila za studium...

Studoval na táborském reálném gymnáziu, které bylo první střední školou u nás s vyučovacím českým jazykem. V letech 1887–1890 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze u Maxmiliána Pirnera, poté se kvůli oční vadě obrací ke studiu sochařství na Státní uměleckoprůmyslové škole v Praze u Josefa Maudera. V lednu 1891 odjel do Paříže, kde studoval na soukromé Akademii Colarossi u prof. Injalberta. Zde se seznámil se Zdenkou Braunerovou, s níž ho pak pojilo celoživotní přátelství a také s českými umělci v Paříži. Po návratu z jednoroční vojenské služby (1893) si František Bílek v Chýnově zřídil sochařskou dílnu, v r. 1898 si postavil stavení s ateliérem podle vlastních návrhů.
V roce 1901 se seznámil se slečnou Bertou Nečasovou (1882–1964), dcerou známého pražského lékaře a 18. ledna 1902 v kostele svatého Štěpána na Novém Městě se stala jeho ženou.
Když zakoupil pozemek po zbouraných městských hradbách, tak si roku 1911 podle svého návrhu nechal postavit vilu s ateliérem v Mickiewiczově ulici na Hradčanech.
Využil svých zkušeností ze stavby chýnovského domu, zkušeností bratra Josefa, který byl stavitelem, a pravděpodobně se radil i s architektem Josefem Fantou (1856–1954), se kterým se přátelil. Stavba započala v r. 1912, kdy Bílek navrhl vilu i svému sousedovi Ladislavu Procházkovi.
Architektura Bílkovy vily byla přesně promyšlena a měla podle jejího tvůrce symbolizovat „…život jako pole plné zralých klasů, skýtající výživu bratří na každý den“

Také v r. 1932 zúročil svoje architektonické zkušenosti návrhem další vily – a sice letního sídla pro svého švagra Jaromíra Nečase (1879–1962) v Ronově nad Doubravou.
František Bílek navrhl manželům Nečasovým v dnešní Čáslavské ulici čp. 309 nejen dům, ale navrhoval i interiéry a nábytek. Další jeho architektonické návrhy, například pro Tábor a pro Rakovník zůstaly nerealizovány.

Zpět do Chýnova se s rodinou přestěhoval po německé okupaci Prahy v roce 1939. Zde 13. října 1941 zemřel a je pochován na místním hřbitově pod svou monumentální sochou Modlitba nad hroby.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník