SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Křest nové knihy Slavné vily Prahy 6 - Osada Baba 1932-1936

FOIBOS - 26. 10. 09:18
Křest nové knihy Slavné vily Prahy 6 - Osada Baba 1932-1936

Zveme Vás na křest nové publikace Slavné vily Prahy 6 - Osada Baba 1932-1936, která odkrývá nové poznatky o tomto pražském architektonickém souboru. Křest knihy se uskuteční v rámci vernisáže výstavy Adolf Loos - Funkce a barvy, pořádané Městskou částí Praha 6. Akce proběhne ve čtvrtek 31.10. od 17 hodin v Galerii Chodník na Praze 6.

Nakladatelství FOIBOS ve spolupráci s Městskou částí Praha 6 připravila novou publikaci, věnovanou tentokráte významné meziválečné akci Svazu československého díla (SČSD), výstavě a realizaci Osady Baba v Praze, jež se řadí k výraznému a úspěšnému počinu moderní –funkcionalistické architektury v tehdejším Československu. Kniha je dalším příspěvkem k historiografii tohoto mimořádně plodného období československé architektury v mezinárodním kontextu. Pečlivě dokumentuje průběh příprav, urbanistický kontext, zahraniční souvislosti, podrobně se věnuje též samotnému SČSD, stejně jako jeho úloze a vlivu na moderní architekturu u nás. Na rozdíl od dvou předešlých (Baba. Osada Svazu čs. díla Praha a Osada Baba, plány a modely, obě z roku 2000) se kniha podrobněji věnuje zejména úloze stavebníků, jejich osudům a životním peripetiím v návaznosti na zrealizovanou výstavu bydlení v roce 1932 ale i pozdější dostavby, přináší také celou řadu nových a dosud nepublikovaných archivních materiálů. Publikace uvádí text dvou rozhlasových projevů k výstavě, jeden Lubomíra Šlapety, druhý Ladislava Žáka. Autory knihy jsou Vladimír Šlapeta a Petr Urlich, profesoři historie moderní architektury na ČVUT, VUT a UJEP a osvědčení znalci v oboru, další autorkou je mladá, talentovaná historička Alena Křížková.

Křest knihy 31.10. v 17:00 Galerie Chodník, nám. Svobody 1, Praha 6.

Publikace vznikla za finanční podpory městské části Prahy 6.

Názory ke článku


Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2
(hodnotilo 14 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník