SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Neprávem zapomínaný architekt Vojtěch Kerhart

FOIBOS - 3. 7. 13:15
Neprávem zapomínaný architekt Vojtěch Kerhart

Přesně před 120 lety, 4. července 1892, se v Poděbradech narodil Vojtěch Kerhart.

V roce 1910 odmaturoval a ve studiích pokračoval v Praze, zaměřil se na architekturu na Vysokém učení technickém. Když začala první světová válka, byl povolán do armády a o něco později přeběhl na ruskou stranu fronty. V Rusku vstoupil do československé armády a získal hodnost majora ruských legií.

Do vlasti, mezitím vzniklého Československa se vrátil až v roce 1920 „oklikou“ přes Kanadu. Teprve poté dokončil studium architektury.

Až do roku 1949 pracoval jako samostatný architekt – projektant v Praze, dvanáct let zastupoval Uměleckou besedu v Památkovém sboru hlavního města Prahy. Od roku 1949 byl zaměstnán ve Stavoprojektu, později Papcelu a Sudopu. Zemřel v Poděbradech 31. května 1978.

Projektoval četné veřejné stavby, obytné a rodinné domy v Praze a Poděbradech.

Z jeho velkého díla zmiňujeme například Vyšší školu hospodářskou v Poděbradech (1926), je spoluautorem civilního letiště v Ruzyni, kde projektoval bytové domy pro personál letiště a piloty v krásném parkovém prostředí a také garáže a hasičskou stanici (1932), mezi jegho další práce patří pošta v Poděbradech (1933). V Poděbradech navrhl jedinou lázeňskou kolonádu z období funkcionalismu u nás - Libenského kolonádu (1938). Z vojenských budov je to kasárna železničního pluku v Pardubicích (1924) a letecká kasárna v Plzní (1937). Pro soukromníky pak vila továrníka Škody v Průhonicích (1927) a vila továrníka Zikmunda v Poděbradech, vilu spisovatele Václava Řezáče na Babě v Praze (1932). Spolupracoval také s O. Gutfreundem na řešení pomníků a památníků T. G. Masaryka na různých místech republiky. v Poděbradech, Kroměříži a Nitře (1928) navrhl pomník slavkovské bitvy na Žurání (1930), pomník Bedřicha Smetany v Poděbradech (1934). S Josefem Čapkem navrhl náhrobek Karla Čapka na vyšehradském Slavíně.

Vzpomínáme jej v publikaci Slavné stavby Prahy 6 v pasáži o sídlišti Baba a u Státního civilního letiště v Ruzyni.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2
(hodnotilo 3 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník