SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Oskar Poříska

FOIBOS - 12. 9. 06:50
Oskar Poříska

Před 115 lety, 12. září 1897, se narodil významný brněnský architekt a urbanista Oskar Poříska. Je autorem řady různorodých staveb od čekáren pouliční dráhy přes Městskou ubytovací kancelář nebo školní budovy až po rodinné domy a nájemní a obchodní domy.

V roce 1915 ukončil Poříska studium n na 1. české reálce. Po válce pak studoval na České vysoké škole technické v Brně odkud přešel na Vysokou školu architektury a pozemního stavitelství Vysokého učení technického v Praze, kterou ukončil v roce 1925. V témže roce se také účastnil své první architektonické soutěže na čsl. velvyslanectví v Bělehradě. Po krátké praxi na odd. pozemních staveb Zemské politické správy v Praze ještě během studií, se vrátil do Brna a pracoval jako městský architekt ve Stavební úřadě města Brna v letech 1925-37. V roce 1937 si založil vlastní architektonickou praxi.

Poříska je autorem řady různorodých staveb, od čekáren pouliční dráhy, z nichž se dochovala jedna v Údolní ulici v Brně (1926), přes Městskou ubytovací kancelář v Nádražní ulici (1928) nebo školních budov (škola na Kamenačkách, Tyršova obecná škola), až po rodinné domy a nájemní a obchodní domy (Convalaria, Česká ulice). Ve 30. letech projektoval rozsáhlý soubor budov Sociálního ústavu města Brna s nemocnicí a byty v Bohunicích. V této době se účastnil také řady výstav, roku 1929 získal zlatou medaili za architekturu v Miláně, totéž ocenění převzal roku 1935 v Bruselu a roku 1937 v Paříži. Věnoval se také urbanismu, v roce 1931 byl zvolen členem Ústavu pro stavbu měst Masarykovy akademie práce.

Po druhé světové válce, když po komunistickém převratu v roce 1948 musel zavřít vlastní ateliér, se jeho činnost soustředila především na problematiku územního plánování. Od roku 1948 byl zaměstnán jako urbanista v brněnském Stavoprojektu. Roku 1952 mu bylo nabídnuto místo vedoucího urbanisty nově vzniklého Výzkumného ústavu výstavby a architektury (VÚVA) v Brně, kde se plně věnoval teoretickým studiím a především metodice územního plánování.

Zajímal se také o problematiku lázeňských měst, byl například autorem regulačního plánu a kolonády v Luhačovicích (1943–52). Ve vedoucí funkci na VÚVA působil až do roku 1970. Kromě architektury a urbanismu se věnoval i publikační činnosti, na VÚVA založil časopis Urbanismus a územní plánování, jehož redakční radu vedl až do roku 1970, dále publikoval ve Stavbě a v Lidových novinách. V roce 1966 obdržel Státní vyznamenání za zásluhy o výstavbu. Byl členem řady spolků, od roku 1928 Klubu architektů v Praze, dále Spolku československých architektů a inženýrů, Syndikátu výtvarníků, Sdružení výtvarných umělců v Brně a Svazu architektů ČSSR, ve kterém předsedal urbanistické sekci a v roce 1973 se stal jeho čestným členem. Oskar Poříska, významný architekt a urbanista zemřel v Brně 31. května 1982.

- Tomešova vila

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník