SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Se slavnými architekty po Jihočeském kraji

FOIBOS - 12. 9. 17:56
Se slavnými architekty po Jihočeském kraji

Od 15. září do 6. října bude probíhat v Táboře výstava Se slavnými architekty po Jihočeském kraji, věnující se architektuře Františka Bílka a manželů Petříkových v tomto kraji.

V roce 2012 uplyne 140 let od narození chýnovského rodáka Františka Bílka slavného českého grafika, sochaře, architekta, autora užitého umění a symbolisty období secese. V Táboře vystudoval gymnázium a pak v letech 1887–1890 studoval malířství u profesora Maxmiliána Pirnera na Akademii výtvarných umění v Praze. František Bílek – umělec, představitel epochy symbolismu a secese - byl nejen sochař, řezbář a keramik, ale byl i grafik, kreslíř, ilustrátor, autor návrhů knižních vazeb i různých druhů užitého umění a také dobrý architekt. V Chýnově navrhl stavbu venkovského stavení s ateliérem, v němž byl i pokoj pro Bílkovy přátele Julia Zeyera a Otokara Březinu. Vedle „Chaloupky“ v Chýnově navrhl také vlastní vilu v Praze; navrhoval i jiné různé kusy nábytku i celé bytové interiéry. Projektoval také další stavby, hřbitovy i části obytných sídlišť.

Také slavní architekti Theodor Petřík a jeho žena Milada Pavlíková - Petříková se narodili na jihu Čech, v Táboře. Od narození Theodora Petříka uplyne letos 130 let. Významný český architekt a profesor pražské techniky Theodor Petřík se narodil 8. října 1882 v Táboře a získal si autoritu především jako autor vzorových zemědělských staveb. Tomuto tématu zasvětil většinu života. Kromě Prahy a jiných míst se však pravidelně věnoval i architektuře a urbanismu rodného Tábora, kde dle jeho návrhů vznikla řada staveb: od adaptace městské spořitelny a projektu školních i výzkumných areálů, přes rodinné domy až po hospodářské objekty. Společně s Kotěrovým žákem Janem Chomutovským také připravili koncept i jednotlivé pavilony pro významnou regionální Jihočeskou výstavu v roce 1929. Snad nejpůsobivější stavba vznikla vlastně náhodou. Petřík kdysi maloval akvarel s vedutou města Tábora a z kompozičních důvodů přidal na okraj obrázku ještě rozhlednu, jejíž organický tvar vycházel z lidových dřevěných staveb podkarpatských zvonic. Přátelé z Klubu českých turistů ho pak přemluvili, aby takovou věž skutečně navrhl, a tak v roce 1919 vznikla známá rozhledna Hýlačka, kterou pro velký úspěch ještě autor zopakoval v Žamberku. Po nešťastném požáru na Nový rok 2012 chystá město Tábor obnovu této slavné rozhledny. Ve dvacátých a třicátých letech se stala stálou spolupracovnicí profesora Petříka jeho choť. Milada Pavlíková-Petříková byla česká architektka, první žena v ČSR, která byla promována v r.1921 na Ing. arch. na Vysoké škole architektury a pozemního stavitelství ČVUT v Praze. První společné projekty byly ještě ve stylu národního dekorativismu, jak je patrné na pražských realizacích: budově Arco na nároží ulic Hybernské a Dlážděné, domově důchodců v dejvických ulicích Evropské a Šolínově nebo holešovickém činžáku v Jankovcově ulici či spořitelně na Masarykově náměstí v Táboře.

Vernisáž výstavy se koná v neděli 16. září od 16 hodin v Husitském muzeu v Táboře, Žižkovo náměstí 1.

Výstava bude otevřena od 15. září do 6. října denně od 9 do 17 hodin (1. a 2. 10. zavřeno).

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.7
(hodnotilo 6 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník