SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavní starostové

FOIBOS - 7. 5. 13:04
Slavní starostové

Nejen slavní architekti, ale také starostové měli mnohdy velký vliv na podobu svých měst.

Na našich webových stránkách, v publikacích slavných vil, slavných staveb usilujeme ne toliko o popsání architektonického díla v jeho jevové, estetické a technické stránce, ale také o přiblížení jeho zrodu, vkladu vztahové trojice stavebník – architekt – stavitel. Výsledné architektonické dílo – ať již jednotlivá stavba, nebo tím spíše soubor staveb, urbanistický celek, je vždy určitým kompromisem mezi tvůrčími záměry architekta a požadavky, respektive možnostmi stavebníka.

Stavebník je tím, kdo „povolává“ architekta a stavitele, zadává požadavky, schvaluje modely a plány. A pokud je stavebníkem obec, město, hraje a zejména v minulosti hrál důležitou roli starosta obce, města. Ne náhodou se mohou některá (mnohá?) města pyšnit svými architektonickými díly, architektonickými soubory, svou architekturou. A je v ní jistě vepsána i osobnost starosty města v té době.

Takovým starostům chceme na našich webových stránkách věnovat pozornost. Jako prvního představíme Jana Prokeše, starostu Moravské Ostravy, jehož 140. výročí narození oslavíme 28. května. Sledujte naše webové stránky!

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.4
(hodnotilo 5 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník