SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Starosta Richard Fischer, spolutvůrce moderní Olomouce

FOIBOS - 3. 2. 23:00
Starosta Richard Fischer, spolutvůrce moderní Olomouce

Před 60 lety, 4. února 1954, zemřel v Olomouci JUDr. Richard Fischer, dlouholetý úspěšný olomoucký starosta, advokát, žurnalista, publicista a politik.

Narodil se v Lošticích 27. 3. 1872. Vystudoval Slovanské gymnázium. Po maturitě v roce 1891 studoval na Univerzitě Karlově v Praze práva a v roce 1896 zahájil advokátní praxi v Olomouci.
Do křesla starosty statutárního města Olomouce byl poprvé zvolen v roce 1923, pak znovu a s velkou převahou v roce 1927 a 1932. Byl duchovním otcem projektu „Velká Olomouc – město hospodářsky silné, kulturně vynikající a sociálně vyspělé“. Během šestnácti let svého úřadování přeměnil Olomouc v moderní a prosperující město.
Když po okupaci českých zemí nacisty odcházel 15. března 1939 Richard Fischer z olomoucké radnice, uspořádali mu ovace i členové levicového Klubu mladých v Olomouci.
V letech 1939–1945 žil ve svém rodišti v Lošticích. Zde jsme potkávali na náměstí vysokého člověka s kopretinou v klopě, s bílou hřívou vlasů, mírně ráčkujícího, poskytujícího právní rady spoluobčanům i lidem z širšího okolí. Zde psal i historické práce a memoáry. Znovu podporoval české národní povědomí v Lošticích v blízkosti bojovné nacistické bašty Mohelnice. Po válce se sice do Olomouce vrátil, ale aktivně politicky již nevystupoval.

Podklady doc. PhDr. Josef Bieberle, CSc., historik.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.4
(hodnotilo 5 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník