SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

V úterý 11. 2. bude zahájen Rok lázeňské architektury 2014

FOIBOS - 11. 2. 08:03
V úterý 11. 2. bude zahájen Rok lázeňské architektury 2014

V úterý 11.2. se ve Františkových Lázních koná od 14 hodin slavnostní zahájení Roku lázeňské architektury Čech, Moravy a Slezska 2014.

Rok lázeňské architektury Čech, Moravy a Slezska 2014

Lázeňská léčba to není jen využití přírodních léčivých zdrojů. Nedílnou součástí léčby je také samotné prostředí lázní a jejich architektonické ztvárnění. To, jak vypadá většina dnešních lázní, je především výsledkem dlouhodobého architektonického vývoje.

Lázně vždy byly důležitými společenskými centry, kde se zrcadlil lesk a také bohatství každé doby. Na jejich výstavbě a rozvoji se podíleli významní čeští i zahraniční architekti. I pro ně to byla možnost, jak získat nejenom profesní, ale i společenskou prestiž a ocenění.

Lázeňská architektura má své kouzlo a také zvláštnosti, liší se celou řadou specifických lázeňských staveb od běžné městské zástavby. Mezi typicky lázeňskou architekturou tak nalézáme kolonády, fontány, pítka, lesní a parkové altány, sanatoria, léčebné domy a léčebné ústavy, lázeňské hotely a penziony.

Z urbanistického hlediska nemůžeme opomenout ani parkovou a lesoparkovou úpravu řady lázeňských měst včetně úpravy intravilánu, který bývá také využíván pro potřeby lázeňské péče.

Přiblížení jedinečnosti lázeňské architektury nesporně zvýší přitažlivost a pozornost lázeňských měst a míst a nepřímo i zájem o nabídku lázeňské péči a provozu.

Mezi velikány lázeňské architektury patří Gustav Wiedermann, jedna z nevýznamnějších osobností města Františkovy Lázně a vynikající architekt, který doslova formoval moderní podobu lázeňské architektury.

Ke stému výročí úmrtí tohoto vynikajícího architekta a významné osobnosti bude 11. února 2014 v jeho rodném městě slavnostně zahájen Rok lázeňské architektury Čech, Moravy a Slezska.

Rok lázeňské architektury bude slavnostně zahájen 11. února 2014 ve Františkových Lázních.

Bude rokem putování za lázeňskou architekturou Čech, Moravy a Slezska. A kde jinde by mělo putování začít, než ve Františkových Lázních, kterým zasvětil architekt a starosta města Gustav Wiedermann doslova celý svůj plodný život Ač v lázeňském trojúhelníku nejmenší, jsou urbanisticky nejucelenější. Vynikají jednotností své architektonické úpravy, typická je šachovnicová struktura ulic. Stejně tak typické je žlutobílé zbarvení všech lázeňských budov.

Františkovy Lázně byly od počátku budovány plánovitě a architektonicky jednotně. Výstavba lázní začala na konci 18. století. První plán nového města Františkovy Lázně vytvořil abbé Tobiáš Gruber, lékař z Bíliny. Parkové úpravy v anglickém stylu projektoval od roku 1829 Michael Riedl. Kolem roku 1850 byly Františkovy Lázně již všeobecně známými a oblíbenými lázněmi evropského formátu. Františkovy Lázně mají unikátně dochovanou lázeňskou architekturu z počátku 19. století. Četné významné stavby (např. Císařské lázně, ruský kostel aj.) vzešly z ateliéru františkolázeňského architekta Gustava Wiedermanna a stavební firmy jeho otce Karla Wiedermanna. To bylo jedním z vážných důvodů slavnostního zahájení Roku lázeňské architektury právě zde, ve Františkových Lázních a právě v den 100. výročí úmrtí Gustava Wiedermana. O životě a díle Gustava Wiedermanna vypovídá alespoň zčásti výstava, která byla při této slavnostní události zahájena a o které zde informujeme.

Slavnostní zahájení Roku lázeňské architektury 2014:

11. 2. 2014 14:00 Františkovy Lázně
Společenský dům INGO Casino
Národní 1, Františkovy Lázně

Zahájení bude spojené s vernisáží výstavy
Gustav Wiedermann, významný tvůrce lázeňské architektury

Program:
13:00 – 14:00 příjezd a přivítání hostů
13:30 – 14:00 komentovaná prohlídka Společenského domu s Mgr. Lubomírem Zemanem
14:00 – 14:15 zahájení slavnostního setkání – starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík
14:15 – 14:25 vystoupení zástupce Karlovarského kraje
14:25 – 14:35 slovo představitelů Sdružení lázeňských míst a Svazu léčebných lázní
14:35 – 15:00 o Roku lázeňské architektury, o Gustavu Wiedermannovi, tvůrci lázeňské architektury, úvodní slovo k výstavě – Lubomír Zeman, Oldřich Janota
15:00 – 16:00 prohlídka výstavy, pohoštění závěrem

Záštitu nad slavnostním zahájením převzali hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný a starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík.
Mediální osobností Roku lázeňské architektury je Václav Žmolík.

Výstava se koná od 12. 2. do 23. 3. 2014 ve foyer Společenského domu.
Otevřeno: po – ne od 9 hodin do 19 hodin.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.5
(hodnotilo 4 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník