SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné stavby Theodora Petříka jdou v těchto dnech do knihkupectví

FOIBOS - 23. 5. 10:58
Slavné stavby Theodora Petříka jdou v těchto dnech do knihkupectví

Myšlenka vydání publikace vznikla při putování se slavnými architekty po Jihočeském kraji v roce 2012, které představilo tři architekty z Táborska - Františka Bílka, grafika, sochaře, autora užitého umění, který byl také autorem několika architektonických děl a zejména architektku Miladu Pavlíkovou (první vystudovanou ženu - architektku Československé republiky a později choť prof. Petříka) a profesora Theodora Petříka.

V publikaci Vás budeme provázet životem a dílem Theodora Petříka, tohoto významného českého architekta XX. století, kterého jste takto zblízka neměli dosud možnost poznat. Jeho účastí na významných architektonických soutěžích – vzpomeňme jen úspěšnou účast v soutěži na dostavbu Staroměstské radnice v Praze nebo Českého národního divadla v Brně. Řadou občanských staveb, mezi jinými záložnou v Táboře, vilami v Táboře i v Praze, školou v Kuklenách, sokolovnou v Přibyslavi až po Dům U kamenného stolu na pražském Karlově náměstí. Nebo také rozhlednami Hýlačka v Táboře a dvojnicí Rozárkou v Žamberku. Ale snad hlavně venkovskými a zemědělskými stavbami, jež mají osobitou a výraznou estetiku. Právě v zemědělském stavitelství byl profesor Petřík zakladatelem typologie zemědělského stavitelství, pedagogem, teoretikem a zároveň praktikujících architektem. Dodnes můžete spatřit nejen v knize, ale i v terénu některé stavby z komplexu školních statků v Uhříněvsi a Netlukách, velkostatků v Horkách nad Jizerou, Hrůšově u Horek, Chotětově nebo Voděradech na Ústeckoorlicku a dalších v Čechách i na Slovensku.
Jeho život ukončila předčasná smrt v tragické době německé okupace. Vydrancovaný archiv a předčasná smrt překazila záměr profesora Theodora Petříka shrnout své celoživotní zkušenosti do odborného spisu, takže se zachovaly pouze jednotlivé statě otištěné v odborných časopisech. Díky autorovi Martinu Zubíkovi, spolupracující rodině Petříkových a mnoha dalším se z publikace dozvíme alespoň část z bohatého života a tvorby významného architekta.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.6
(hodnotilo 12 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník