SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Autoři výstavy mapovali osudy starých vil

Lidové noviny - Morava - 17. 4. 08:37
Autoři výstavy mapovali osudy starých vil

Návštěvníci výstavy se mohou vydat na pomyslnou procházku vilami vybudovanými od poloviny 19. století do současnosti v Olomouci, Prostějově, Šumperku, Přerově a na dalších místech.

„Sledovali jsme i osudy lidí, kteří domy nechali postavit a bydleli v nich. Většinou prožili deset či patnáct let klidného života a ve 20. století pak byli pronásledováni. Šlo nám i o jakousi rehabilitaci této vrstvy společnosti,“ řekl ředitel Muzea umění a editor publikace Pavel Zatloukal. Autoři knihy se snažili i zachytit, i popsat styl nejzajímavějších autorů. Zatímco v obdobích od poloviny 19. století nebyl problém zajímavé stavby vybrat, nejtěžším úkolem bylo postihnout stavby od 2. světové války po současnost. „Přes veškerou snahu jsme v tomto období nalezli jen málo staveb natolik kvalitních, aby obstály ve srovnání s ukázkami z předchozích desetiletí či s tím, co se v posledních letech staví v jiných částech naší země. Současná architektura v Olomouckém kraji je špatná,“ soudí Zatloukal. Podle odborníků navíc období po roce 1989 poznamenalo i staré významné vily nejvíce. V jedné z prostějovských vil například sídlil nevěstinec.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník