SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Dominanty Skuhrova nad Bělou

Rychnovský deník - 5. 8. 22:00
Dominanty Skuhrova nad Bělou

Skuhrov nad Bělou - Jednou z dominant obce je barokní kostel sv. Jakuba Většího z roku 1718. Zde návštěvníka upoutá krásný pozlacený oltář, který je vyřezán ze dřeva památné lípy, poražené na místě dnešního kostela.

Na stavbu tohoto kostela byl použit kámen z blízké zříceniny hradu. V místech, kde je dnes oltář, rostla kdysi zmíněná lípa a pod ní byla průzračná studánka.

Návrší s památnou lípou na Hraštickém kopci ve výšce 459 m. n. m. poskytuje nádherné výhledy do kraje Aloise Jiráska v podhůří Orlických hor. Toto místo přímo vybízí návštěvníka, aby zastavil své kroky a pokochal se nádherou zdejší krajiny. Lípa poskytuje ochranu před ostrými slunečními paprsky. Pověst říká, že tato lípa byla vysazena tehdejšími sedláky na počest ukončení roboty, tedy snad roku 1848.

Sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava stávaly původně na starém kamenném mostě. Po jeho zbourání a výstavbě nového mostu, byly sochy umístěny na břeh říčky Bělé.

Donedávna bylo v obci široko daleko známé Muzeum železářské výroby. S ukončením činnosti firmy J. Porkert, která muzeum vlastnila, došlo k jeho dočasnému zániku. Obec Skuhrov však exponáty odkoupila a po jejich instalaci do vhodných prostor budou tyto cenné sbírky opět vítat návštěvníky. Každý zájemce tak bude moci poznat expozici výroby železa včetně výrobků firmy Porkert, která se proslavila po celém světě výrobou kuchyňských strojků a litinových rámů do klavírů a pian.

K architektonickým skvostům patří takzvaná bílá vila bývalých majitelů skuhrovského závodu, která byla postavena ve třicátých letech 20. století v tzv. maurském stylu. Tento objekt slouží v současné době jako penzion. Pro svou výjimečnost byla tato stavba zařazena do knihy Slavné vily Královéhradeckého kraje. (os)

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 5
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník