SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Historické vily: ukryté příběhy minulosti

Svitavský deník - 1. 5. 22:00
Historické vily: ukryté příběhy minulosti

Svitavy - Zajímavé stavby svitavského okresu se objevily v knize Slavné vily Pardubického kraje. Ta vyšla na začátku roku a představuje osm staveb z regionu.

Jedna z vil je nenápadně ukryta na pěkném místě v Korouhvi. Nechal si ji tady postavit malíř Vladimír Šindler v roce 1926. Dům s ateliérem pro něho navrhl známý funkcionalistický architekt Bohuslav Fuchs. „V době, kdy babička s dědečkem dům postavili, místním obyvatelům se příliš nelíbil. Na svou dobu byl však velmi zajímavě architektonicky řešený,“ říká současný majitel Petr Vondrovic. Již před osmdesáti lety malířova rodina ukládala věci do vestavěných skříní. Teplovzdušné topení rozvedené z litinových kamen zajistí dodnes v případě potřeby otop celého domu. Zajímavostí je střešní okno do ateliéru o ploše více než šest metrů čtverečních.

Šmídova vila

Další neméně zajímavou a rovněž funkcionalistickou stavbou je vila stavitele Bohuslava Šmída v Poličce. Dům z roku 1934 sloužil zároveň jako obydlí a kanceláře stavebníkovy firmy. K budově původně náležel lichoběžníkový pozemek, jehož část tvořila zahrada. Desítky ovocných stromů, keřů a okrasných záhonů vysázel poličský zahradník Josef Peňáz. Dnes zahrada ztratila své kouzlo, jelikož na části její plochy vyrostly dva rodinné domky. „Zahrada bývala krásně koncipovaná. Tím, jak o ni dům přišel, ztratil důležité zázemí,“ uvedl Ivan Šmíd, který v domě prožil dětství. Pak přišlo znárodnění a původní majitelé se museli vystěhovat. Od počátku devadesátých let minulého století se však jejich potomci o dům opět starají.

Vila Löw–Beer

Zajímavá stavba je na okraji Chrastavce Půlpecnu. V letech 1911 až 1913 reprezen­tativní vilu postavil Arnold Löw–Beer, majitel textilního závodu. Vila je usazena do prudkého svahu nad silnicí. Jde o třípodlažní dům s bohatou dekorací fasády. Originálními dveřmi se procházelo do mramorem obloženého foyeru. Zajímavostí jsou rovněž látkové tapety, dřevěné obložení nebo víceramenné schodiště. Podle pamětníků byly v hale zavěšené od stropu skleněné barevné arkády se světly. Ve vile žil rovněž Oskar Schindler, který zachránil před smrtí stovky Židů. Od roku 2006 je vila kulturní památkou. Na její opravě se podílí Pardubický kraj. Zastupitelé Chrastavce chtějí obnovit venkovní fasádu. „Plánujeme celkovou rekonstrukci schodiště a zpevnění venkovních ploch zámkovou dlažbou. Za vilou zbouráme staré kůlny a upravíme okolí,“ uvedla starostka Alena Bauerová. V budoucnu by mělo dojít na obnovu dvouramenného schodiště s kamennými stupni lemovanými sloupkovými balustrádami, které se zdvihalo od silnice k vile. Vrátí se také zahrada se skalkami.

Kniha mapuje rodinná sídla v jednotlivých regionech republiky. Autoři nalezli padesátku vil v téměř třiceti obcích Pardubického kraje.

(IVETA NÁDVORNÍKOVÁ, SYLVA HORÁKOVÁ) (S využitím publikace Slavné vily Pardubického kraje)

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník