SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Jakub Bursa a Rok lidové architektury v Literárních novinách

Literární noviny - 26. 2. 15:19
Jakub Bursa a Rok lidové architektury v Literárních novinách

V druhé polovině července uplyne dvě stě let od narození zednického mistra Jakuba Bursy. Byl jedním z prvních zedníků, kteří začali průčelí vesnických usedlostí zdobit do plochy rozvinutým štukovým dekorem.

Jako první v kraji ve svých stavbách zaváděl různé technické novinky, například rušil černé kuchyně a zřizoval sporáky s tahovými komíny. Zanechal tak výraznou stopu v řadě vesnic a městeček na členitém území šumavského předhůří mezi Strakonicemi a Prachaticemi. Podobných tvůrců lidové architektury -zednických a tesařských mistrů, kameníků, fasádníků- byly desítky a stovky. Povětšinou jsou zapomenuti.

Bursa se narodil v chalupě čp. 17 v Dolních Nakvasovicích u Vlachova Březí. A právě ve Vlachově Březí se zrodila výzva starostů obcí, v nichž Bursa působil -podpořená Národním památkovým ústavem- aby se rok 2013 stal Rokem lidové architektury. Ten by měl být impulsem k hlubšímu poznávání díla Bursových souputníků a následovníků, k důkladnějšímu poznávání bohatosti lidové architektury, kterou najdeme nejen v 61 památkových rezervacích a více jak 200 památkových zónách, ale na stovkách dalších míst.

Do akcí Roku lidové architektury by se měly zapojit instituce, organizace, muzea i skanseny, obce i města. Ale také dobrovolníci. Zkrátka všichni, kteří pečují o to, aby dědictví lidové architektury bylo zachováno, chráněno a hojně navštěvováno. Akce Roku lidové architektury zahájí výstava Slavné stavby Jakuba Bursy a jihočeských lidových mistrů. K vidění bude v pražské Trmalově vile, kde po celý rok bude fungovat i metodické středisko akce. V provozu by měly být také webové stránky, které budou upozorňovat na všechny akce Roku. /im

Literární noviny č.5 z 31. ledna 2013

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník