SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Karlovarské muzeum představuje unikátní vily regionu

Týden.cz - 1. 4. 22:00
Karlovarské muzeum představuje unikátní vily regionu

V karlovarském muzeu začala putovní výstava o unikátních vilách, které postavili významní architekti v regionu. Expozici Slavné vily Karlovarského kraje uvidí po Karlových Varech také lidé v Sokolově, Chebu a v dalších městech.

Se zahájením výstavy byla představena i stejnojmenná publikace. Na přípravě výstavy i knihy muzeum spolupracovalo s Národním památkovým ústavem, řadou institucí, organizací a jednotlivců. ČTK o tom informovala ředitelka muzea Romana Borusíková.

Expozice dokumentuje snímky, kresbami a dalšími materiály nejvýznamnější vily a jejich příběhy včetně osudů stavitelů a majitelů vil. Veřejnost se seznámí se známými i neprávem zapomenutými architekty.

Představeny budou i výsledky badatelské práce související s tématem, na níž se podíleli Luboš Zeman, Zbyňek Černý, Michal Rund a Jana Horváthová.

"Mnohé z vil stojí v karlovarském Westendu. Opomenuty nejsou ani Becherova nebo Lützowova vila," uvedl historik muzea Stanislav Burachovič.

Stavebníky velkého množství vil byli nejprve zástupci společenské elity, bohatí měšťané a podnikatelé. Nechyběli ani hoteliéři, proslulí lékaři ale i samotní stavitelé.

Podle Borusíkové zdejší prostředí tíhlo k císařské Vídni a k sousedním německým krajům. Nemůže tedy překvapit, že svá díla zde zanechali význační vídeňští tvůrci, jako byli třeba Ferdinand Fellner, Hermann Helmer a Arnold Heymann.

Nejpříznačnějšími stavebními styly pro lázeňská města jsou neoklasicismus a historismus, uvedla.

Kromě Karlových Varů lze hodnotné stavby, reprezentující vysokou úroveň vilové architektury od druhé poloviny 19. století po současnost, nalézt také v řadě dalších měst.

Mezi jinými v Ostrově, Nejdku, Jáchymově, Kraslicích, Sokolově, Chebu, Aši. I v malé obci jako je Velká Hleďsebe poblíž Mariánských lze najít mimořádně zajímavou vilu.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník