SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Livia Klausová zahájila výstavu Slavné vily Olomouckého kraje

B. Kolář (text), FOIBOS (foto) - 12. 6. 22:00
Livia Klausová zahájila výstavu Slavné vily Olomouckého kraje

Ve středu 13. června se v Muzeu umění Olomouc uskutečnila vernisáž výstavy Slavné vily Olomouckého kraje. Mimořádnost této společenské, kulturní a umělecké události nebyla náhodná a odvíjela se od výzkumného a badatelského projektu, kterým v průběhu několika let bude zmapována výstavba rodinných sílel v České republice od 19. století do současnosti.

Záštitu nad tím to projektem převzala paní Livia Klausová, manželka prezidenta ČR.

V minulých letech byly zpracovány Slavné vily v Praze a Slavné vily v Brně, olomoucký výzkum vil je prvním územně vymezeným badatelským projektem. Olomoucký primát se odvíjí od připravenosti, jež byl dán dlouhodobým zájmem prof. PhDr. Pavla Zatloukala o dané téma. V Olomouci se pod vedením Pavla Zatloukala velmi pohotově ustavil autorský tým, který probádal více než dvě stě významných rodinných sídel v Olomouckém kraji a podle stanovených kritérií zpracoval 50 objektů pro publikační a výstavní potřeby. Členy autorského kolektivu byli kromě Pavla Zatloukala Martin Horáček, Martina Mertová, Jakub Potůček a Miroslav Sychra.

Téma rodinných sídel jako specifického architektonického jevu je členěno do pěti kapitol, jež korespondují s obdobím XIX. století, s počátkem XX. století, s 20. léty, 30. léty a dobou poválečnou. Každé období je zastoupeno 10 unikátními architektonickými objekty. V publikaci jsou nejen informace umělecké, ale i historické a společenské. Téměř s každou stavbou je spojen tragický osud majitele.

Výstava je koncipována jako soubor výstavních panelů, jenž byl doplněn dochovaným mobiliářem, několika modely vystavených vil a souborem obrazů ze Šnajdrova cyklu Posta Gustavu Klimtovi. Z výstavy vyzařuje kultivovanost a umělecké cítění všech, kteří se na vzniku rodinných sídel kdysi podíleli.

Vernisáž nabyla přítomností paní Livie Klausové, RNDr. Ivana Kosatíka, hejtmana Olomouckého kraje, a Msgre Jana Graubnera, olomouckého arcibiskupa, velkého významu. Přítomni byli i autoři, zástupci nakladatelství Foibos a četní hosté. K výstavě promluvil ředitel muzea Pavel Zatloukal, Ivan Kosatík a další osobnosti; poté knihu pokřtila paní Livie Klausová.

Výstava, kterou uspořádalo MUO – Muzeum moderního umění, Umělecká agentura FOIBOS, a.s., a Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci, potrvá do 15. září. Po celou dobu výstavy budou v MUO v prodeji výtisky vydané publikace Slavné vily v Olomouckém kraji.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník