SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Martin Strakoš: Proč památkáři nerozumí nové architektuře a architekti historickému prostředí?

www.archiweb.cz, Antikvariát a klub Fiducia - 8. 12. 11:31
Martin Strakoš: Proč památkáři nerozumí nové architektuře a architekti historickému prostředí?

Proč památkáři nerozumí nové architektuře a architekti historickému prostředí? 9. prosince 2010 od 18:00 v antikvariátu a klubu Fiducia, Mlýnská 2, Ostrava

Přednáška je součástí mediálního plánu Národního památkového ústavu „Nové ve starém. Současná architektura a historické město“. Památka na jedné a nová architektura na druhé straně. Obě strany – tedy památkáři a architekti – mají vlastní hodnotové systémy a řídí se svými pravidly, byť někteří architekti mohou být památkáři a někteří památkáři se zase po čase vydávají na dráhu projektujících architektů. Jakým způsobem se navzájem památkáři a architekti posuzují? Jaké jsou výsledky nové architektury v historickém prostředí a jak se diskutuje o nejlepších a nejhorších případech vstupů nové architektury do historického města? Jaké jsou přístupy památkové péče ve vztahu k nové architektuře a architektů k historickému prostředí? Nejen na tyto otázky bude autor hledat odpovědi v komentáři k příkladům nové architektury v historické zástavbě. Ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, územním pracovištěm Ostrava.

Martin Strakoš (1972) - historik architektury a umění, absolvent Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, nyní pracuje v ostravském pracovišti Národního památkového ústavu a přednáší na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. Zabývá se 19. a 20. stoletím a současnou architektonickou tvorbou, uměním a památkovou péčí. Publikuje v odborných časopisech ERA 21, Stavba nebo v kulturním časopise Protimluv. Spolupracoval na publikacích o architektu Jiřím Krohovi (2007), o architektuře v bruselském stylu v rámci výstavy Bruselský sen (2008), o Slavných vilách Moravskoslezského kraje (2008). V loňském roce vydalo ostravské pracoviště Národního památkového ústavu autorovu publikaci Průvodce architekturou Ostravy.

Akce antikvariátu a klubu Fiducia podporují: Statutární město Ostrava, Ministerstvo kultury, Ministerstvo pro místní rozvoj, Nadace české architektury, ČSOB, Nadace Via, manželé Feltlovi.

podrobněji o programu zde

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník