SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Nejpůsobivější vily České republiky jsou k vidění v Národní technické knihovně

Týden.cz - zprávy z naší ulice; MČ Praha 6 - 23. 11. 11:53
Nejpůsobivější vily České republiky jsou k vidění v Národní technické knihovně

Příznivci zdařilé architektury mohou v Praze zhlédnout putovní výstavu Slavné vily Čech, Moravy a Slezska ve zdařilých prostorách Národní technické knihovny v Praze. Milovníci soudobé i historické architektury si tak rozhodně přijdou na své. Výstava přibližuje osudy staveb i jejich architektů.

V parteru Národní technické knihovny můžete shlédnout řadu působivých staveb moderní a současné architektury na území České republiky. Vily, které rozhodně stojí za pozornost, si můžete prohlédnout prostřednictvím panelů s legendami.

Na je výběr vil, které autoři projektu považují za nejzdařilejší. K vidění jsou exteriéry i interiéry staveb. Ke zhlédnutí se nabízí i soudobé stavby v minimalistickém duchu. Vily, které výstava představuje, byly postaveny v 19., 20. a 21. století.

Kurátor Ladislav Zikmund vybral pro soubornou výstavu 120 nejzajímavějších staveb. Za pozornost stojí například neogotická kamenná vila Ferdinanda Herglotze z Chebu. Na výstavě zaujme vila Suk, vila v Šestajovicích, rodinný dům od architektů Rusína Wahla nebo rodinný venkovský dům Gustava Helmhackera.

Architektonické modely přibližují celkovou podobu vil

U řady staveb jsou k nahlédnutí i architektonické modely, díky kterým si návštěvník stavbu lépe prostorově představí. K vidění je například zdařilý model vily Náhlovského od architekta Dušana Jurkoviče, který proslul stavbami s výraznými lidovými prvky. O jeho nejslavnější vile čtěte zde.

Většina modelů je na výstavě nekolorovaných. Ve výběru nechybí ani zdařilá funkcionalistická Liskova vila, která byla letos vůbec poprvé zpřístupněna veřejnosti. Zpráva zde.

Prostor výstavy je oživen i ukázkami dobového sedacího nábytku. K vidění jsou soudobá i funkcionalistická designová křesla nebo i kusy z ohýbaného bukového dřeva. Nechybí ani soudobá plastová židle Pantonka.

Návštěvník se může seznámit i se způsobem někdejšího servírování. Skleněné užitné předměty jsou opatřeny datací a umožňují tak lepší představu o tehdejší bytové kultuře.

Expozici připravilo vydavatelství Foibos u příležitosti vydání publikace Slavné vily Čech, Moravy a Slezska. O knižní edici čtěte zde.

Výstava trvá až do 28. 11. 2010 na adrese Technická 6, Praha 6 - Dejvice. Parter je v pracovní dny otevřen od 7 do 21 hodin. V sobotu od 9 do 18 hodin, v neděli je zavřeno. Vstupné je zdarma.

Poznání architektury Prahy 6

V rámci výstavy je na den 23. 11. na 17 hodin připravena přednáška s názvem "Slavné stavby Prahy 6". V noční studovně ji přednese Petr Urlich. Vstupné na přednášku je 50,- Kč, kapacita je omezena. Přihlašování probíhá prostřednictvím korespondenčních lístků na letácích, (sběrná místa na FA ČVUT a v NTK), emailem na k.jiratova@foibos.cz, telefonicky na 274774985.

Fotogalerie

Fotogalerie z vernisáže výstavy, které se zúčastnila i první dáma České republiky Livia Klausová

fotogalerie na Facebooku fotogalerie na www.slavnevily.cz

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník