SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Obdivovat moderní architekturu je "in"

HN.IHNED.CZ - 15. 1. 05:06
Obdivovat moderní architekturu je

Novodobými památkami se "prodává" stále víc českých měst. Kromě brožurek nabídnou i průvodce do mp3 přehrávače.

Staré fabriky, funkcionalistické vily a kubistické činžáky jsou lákadlem pro turisty stejně jako barokní kostely. Uvědomuje si to stále víc českých měst. A tak má třeba Hradec Králové speciální turistickou trasu po architektuře 20. století, Brno chystá audioprůvodce po moderních památkách a pražský Archifest se z akce pro pár odborníků změnil v téměř masovou záležitost.

Průvodce ke stažení

"Dřív moderní architektura zajímala hlavně odborníky, v posledních několika letech se z ní stává módní záležitost," komentuje rostoucí zájem o novodobé stavitelství kunsthistorik Lukáš Beran.

Strohá krása Loosovy vily na laiky působí podobným magnetismem jako jídlo v exkluzivních restauracích. Nepotřebují jí hlouběji rozumět, ale fascinuje je.

"Dát si večeři u slavného šéfkuchaře nebo navštívit vilu Tugendhat zkrátka patří k životnímu stylu úspěšného moderního člověka," říká socioložka životního stylu Jana Duffková.

V Česku zájem o moderní architekturu, který je v zahraničí trendem již několik let, podpořil i televizní cyklus Šumná města. Herec a architekt David Vávra v něm představuje moderní domy od architektů, které do té doby široká veřejnost skoro neznala: Ladislava Žáka, Jana Kotěru, Adolfa Loose nebo Josefa Gočára.

Dnes už se běžní Češi rádi nechávají nalákat třeba na urbanistickou procházku po Praze 3 - během sobotního dopoledne na ní účastníci s průvodcem vidí třeba Městskou spořitelnu v Koněvově ulici nebo činžovní dům od Adolfa Foehfa na Husinecké.

Na komentované procházky za moderní architekturou se brzy budou moci vypravit i návštěvníci Brna. Místo živého průvodce jim bude k putování stačit mp3 přehrávač. Do něj si turisté stáhnou audioprůvodce z webových stránek města.

Na každém zastavení navíc bude připravena informační cedule. Kromě slavné vily Tugendhat je Brno bude lákat třeba na Zemanovu Kavárnu od Bohuslava Fuchse nebo funkcionalistický hotel Avion, který je nejužší stavbou svého druhu v Evropě.

Na křídovém papíru

Jedním z měst, která se moderní architekturou "prodávají" už několik let, je Hradec Králové. Komínek průvodců po moderní architektuře mají v místním informačním centru skoro rozebraný.

"Brožuru o moderní architektuře chtějí lidé nejvíc," potvrzuje Filip Kubišta z Informačního centra. Trasa návštěvníky východočeské metropole vede kolem červenobílé budovy Muzea východních Čech od Jana Kotěry nebo k Labské elektrárně, která je jednou z nejkrásnějších secesních památek ve městě.

Na vlně zájmu o moderní architekturu se svezla i knižní vydavatelství. Například kniha Industriál Libereckého kraje láká čtenáře na budovy někdejších textilních fabrik, kapesního architektonického průvodce po Praze 3 doprovázejí fotografie Karla Cudlína a Ester Havlové, vyšla i série knih věnovaná slavným vilám v regionech. Na křídovém papíře představuje třeba brněnský Baasův "hranol", pražský dvojdomek bratří Čapků, ústeckou Eltisovu vilu či ojedinělý soubor funkcionalistických vil na pražské Babě.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník