SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Perly tuzemského vilového individuálního bydlení představuje edice Slavné vily

Kristýna Křížová - novinky.cz - 11. 7. 22:00
Perly tuzemského vilového individuálního bydlení představuje edice Slavné vily

Knižní edice Slavné vily, která v 15 svazcích obsáhla nejpodstatnější tvorbu tuzemské vilové architekty, chcete-li architektury individuálního rodinného bydlení ve všech krajích a regionech ČR, je dnes kompletní. Autorem projektu Slavné vily je dr. Oldřich Janota.

Po Slavných pražských vilách a Slavných brněnských vilách pokračoval vilami v Olomouckého kraje projekt slavných vil jednotlivých krajů. Z každého kraje tak odborníci vybrali nejzajímavější stavby individuálního bydlení movitých vrstev, které se zapsaly do dějin architektury. Mnohdy šlo ale i o stavby, o kterých prozatím nikdo nevěděl.

"Třeba v jižních Čechách bylo podle autorů třeba od počátku probádat, až na těch pár obecně známých a publikovaných vil, co vůbec všechno kraj ve vilové architektuře skrývá. Podobně v západních Čechách, na Tachovsku, ale i Domažlicku a dalších místech," říká Janota.

Stavby měly za úkol hodnotit od roku 2003 autorsko - badatelské týmy, kterých nakonec bylo patnáct. Všem týmům byly nápomocny desítky institucí, muzeí, archivů, ale také desítky osobností, majitelů a uživatelů nemovitostí a desítky dalších pamětníků, archivářů, kronikářů.

"První krajovou knížkou z Olomouckého kraje od profesora Zatloukala se ostatní autoři inspirovali. Knihy tak mají jednotného ducha," říká Janota.

V týmech byli často i mladí absolventi, kteří se do projektu zapojili pod vedením svých pedagogů. Autor projektu si jejich práce velmi cení "Účast mnoha mladých autorů je pozoruhodným rysem edice. V každém týmu byla zhruba polovina mladých badatelů a vědců, lidí, kteří se zabývají dějinami umění a architektury, což je fantastické. Práce se zhostili s velkým zaujetím a chutí," říká.

Vil, které stojí za pozornost jsou po Čechách stovky

"Popsáno je zhruba 780 objektů. Knihy jsou o architektech, architektuře o stavbě, o stavebnících a stavitelích. To znamená, že jsou i o době, kdy vily vznikaly, že to jsou i dějiny krajů. Jsou to dějiny moderní architektury posledních zhruba 150 až 200 let," vypráví Janota.

Architektura rodinného bydlení je také podle autorů téma, které bylo díky nelibosti minulého režimu k tomuto odvětví výrazně zanedbáno.

Knihy se nezabývají jen odbornými technicistními fakty, ale popisují i souvislosti a okolnosti vzniku vil. "V 19. století to byli průmyslníci, bankéři, zbytek šlechty, kdo si stavěli letní sídla. Na začátku 20. století a za vzniku republiky to už byli učitelé, radní a starostové, tady inteligence a střední vrstvy a byli hodně spjati s životem měst. Tedy osobnosti, které měly i své poslání společenské a politické," uvádí Janota.

Projekt Slavné vily završí výstava v Praze

Slavnostním završením zdařilé edice bude výstava, která proběhne od letošního 19. října do 29. listopadu v nové budově Národní technické knihovny v Praze - Dejvicích, která letos získala Grand Prix architektů. K vidění bude instalace souborné výstavy Slavné vily Čech, Moravy a Slezska.

Cílem výstavy je především představit všechny podoby vily a rodinného domu a to jak napříč časem, slohy a styly, tak co do proporcí, kompozice a prostoru. Výstava by měla shrnout nejen několikaleté mapování vilové architektury u nás.

Expozice bude doplněna ve vitrínách nábytkovým a užitým designem, který bude dokreslovat dané téma praktickými a především autentickými předměty a modely nejrůznějších vil.

Vrcholem celé akce bude ve dnech 27. a 28. 11. 2010 cyklus přednášek a příspěvků pro veřejnost, nazvaný Dům včera a dnes. Tento dvoudenní cyklus bude určen především pro architekty, studenty, ale i zájemce o architekturu z řad nejširší veřejnosti.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník