SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Přerované mají tři slavné vily

Hana Jančovičová, Petra Poláková–Uvírová - Přerovský deník - 9. 3. 05:18
Přerované mají tři slavné vily

Přerov - Každá vila má svůj příběh a svou minulost. Jen jedna z nich dnes připomíná časy zašlé slávy

„Každá vila má svou minulost a příběh.“ řekl na vernisáži unikátní výstavy s názvem Slavné vily Olomouckého kraje její kurátor Pavel Zatloukal. Ten v prostorách přerovského zámku pokřtil spolu s kolegy z Muzea Komenského v Přerově a zástupci města a kraje publikaci, mapující slavné stavby Olomouce, Přerova, Prostějova a dalších měst.

Vernisáž přilákala desítky místních a zejména v očích pamětníků bylo znát dojetí, když došla řeč na minulost historických budov Přerova. Ta je podle Zatloukala pohnutá.

„Více než sedmdesát pět procent obyvatel bylo z přerovských vil násilně vystěhováno. Někteří skončili v nacistických, jiní v komunistických lágrech,“ podotkl. Mnohé slavné vily Přerova už dnes dávno zašlou slávu prvorepublikového města nepřipomínají. Na expozici v prostorách zámku mohou Přerované obdivovat hned tři z nich.

Vila Marie Andráškové

První byla postavena v meziválečném období na žádost přerovské podnikatelky Marie Andráškové, která měla v pasáži obchod s luxusní obuví.

Do volby stavitele se podle autorů publikace promítla i její emancipovaná duše. Funkcionalistická stavba z dílny vyhlášeného architekta Lubomíra Šlapety zaujme na první pohled svým honosným vzhledem. Podle kurátora výstavy Pavla Zatloukala se typická funkcionalistická stavba v holandském stylu snažila co nejvíce přizpůsobit potřebám rodiny a je pro ni charakteristické propojení interiéru s exteriérem. Na původní majitelku vily Marii Andráškovou zavzpomínal na vernisáži výstavy jeden z pamětníků, třiaosmdesátiletý Lubor Sobotka.

„Bylo mi patnáct let, když jsme k ní do obchodu s maminkou chodili nakupovat. Vzpomínám si na to proto, že jsem si v krámku s luxusní obuví koupil nové boty,“ řekl Lubor Sobotka. Ten žije v Přerově od roku 1929. Přestože byli původní majitelé nuceni honosnou vilu opustit, její vzhled je i dnes stále přepychový.

„Vila je stále ozdobou Přerova a zdejší lidé téměř neznají její historii. Jsem rád, že se objevila v publikaci Slavné vily Olomouckého kraje, kam právem patří,“ uvedl ředitel Muzea Komenského v Přerově František Hýbl.

Lančíkova vila v Máchově ulici

Vilu, která se nachází v těsném sousedství vily Marie Andráškové, vlastnila známá rodina Lančíkových. Jejím majitelem byl advokát Jindřich Lančík, jehož strýcem byl dlouholetý starosta města František.

„V minulosti jsem se s majitelem vily vídával, ale pak jsem se na čas přestěhoval do Prahy a už nevím, jaký byl jeho další osud,“ řekl pamětník Lubor Sobotka.

Vila patřila rodině Lančíkových pouze krátkou dobu, protože v období po válce byla rodina perzekvována režimem kvůli svému čtvrtinovému německému původu.

„Bylo mi líto, že se v šedesátých letech tak krásná stavba změnila k nepoznání,“ řekl Sobotka. Podle kurátora výstavy Pavla Zatloukala prošla totiž necitlivými úpravami a její současný vzhled tedy příliš nekoresponduje s tím, jak vypadala v době před válkou.

Vilu za totality obsadili pionýři a v současnosti ji využívá základní umělecká škola Bedřicha Kozánka pro výtvarné kroužky.

„Víme, že vila je chráněná, a jsme hrdí na to, že právě my sídlíme v tak historicky významné budově,“ řekl správce základní umělecké školy Bedřicha Kozánka Milan Strnadel. Podle jeho slov byla v nedávné době dokončena její celková rekonstrukce.

Rodinný dům Jana Poláška

Snad nejméně připomíná minulost slavné městské architektury Rodinný dům Jana Poláška v ulici Svisle, kde se nyní nachází prodejna svítidel.

„Vilu postavil bratr Jana Poláška Josef, který byl známým architektem,“ přiblížil kurátor výstavy Zatloukal. Rodina vilu později prodala za účelem vybudování prodejny svítidel a příbuzní původních majitelů se na ni občas podle místních obyvatel jezdí dívat. „Museli jsme budovu zachovat, proběhla tedy jen její částečná rekonstrukce. Objekt nemohl být příliš moderní, protože je chráněný památkovým ústavem. Celá vrchní část zůstala v původním stavu,“ popsala pracovnice prodejny svítidel v ulici Svisle.

Podle ředitele přerovského Muzea Komenského v Přerově Františka Hýbla je škoda, že nová publikace Slavné vily Olomouckého kraje nezachytila minulost většího počtu architektonicky zajímavých objektů ve městě.

„Pokud to půjde, tak bychom rádi v publikační činnosti dále pokračovali,“ uvedl ředitel. Za zmínku stojí totiž i mnohé další honosné vily, například u parku Michalova.

„Známá je třeba takzvaná Havránkova vila, která patřila rodině továrníka, jenž měl v Přerově fabriku na výrobu marmelády,“ řekl jeden z přítomných pamětníků.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník