SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Skupina X vystavuje ve Flemmichově vile

Bruntálský a krnovský deník - 7. 3. 10:00
Skupina X vystavuje ve Flemmichově vile

Krnov - Putovní výstava Slavné vily Moravskoslezského kraje, která téměř dva měsíce doplňovala stálou expozici ve Flemmichově vile v Krnově, se přesunula na zámek do Bruntálu. Výstavní prostory však nebudou osiřelé dlouho, od soboty 7. března se v nich krnovské veřejnosti představí se svou tvorbou část členů volného sdružení opavských výtvarníků, která si říká Skupina X.

„Skupina X není v Krnově neznámým pojmem, její členové vystavovali již v Městském muzeu. Samozřejmě ne všichni, opavské sdružení se skládá asi ze třiceti výtvarníků. Tentokrát si budou moci návštěvníci Flemmichovy vily prohlédnou práce dvanácti autorů, především malířů. Nebudou však chybět ani textilní umělecká díla,“ přiblížila koncepci nové výstavy Lenka Vaňková, dramaturgyně programu Flemmichovy vily. Tato výstava potrvá do 4. dubna, ale i během ní bude provoz vily doplněn dalšími aktivitami.

Skupina se ustavila roku 1967 a její název vykrystalizoval podle pamětníků na schůzce ve vinárně U Bílého koníčka. Písmeno X v názvu vyjadřovalo odmítnutí, tedy škrtnutí, tehdejší konzervativní platformy Sdružení umělců slezských. Písmeno X také symbolizovalo, že skupina byla nová, neznámá (x).

Během více než třiceti let existence se složení skupiny proměňuje, v současné době se k ní hlásí asi třicet opavských výtvarníků. Skupina pořádá kolektivně výstavy a plenéry, jednotliví členové však mají samostatné aktivity.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník