SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavná Liskova vila bude poprvé v historii otevřena veřejnosti

novinky.cz, Foibos - 24. 8. 22:00
Slavná Liskova vila bude poprvé v historii otevřena veřejnosti

Vila JUDr. Eduarda Lisky je součástí seznamu nejvýznamnějšího kulturního bohatství České republiky. Už dva roky je národní kulturní památkou, přesto však zůstává na rozdíl od Karlova mostu nebo korunovačních klenot či Národního divadla památkou nepříliš známou. To by se mělo změnit, majitelka se rozhodla uspořádat dvě prohlídky pro veřejnost: 28. srpna 2010, Ostrava

Jedna z perel funkcionalismu v Ostravě – vila v Čedičové ulici č. 8 ve Slezské Ostravě, která byla postavena podle návrhu bratrů Lubomíra a Čestmíra Šlapetových, bude o posledních dvou srpnových sobotách vůbec poprvé zpřístupněna veřejnosti.

"Budou zpřístupněny všechny interiéry, včetně kotelny i zahrady. Návštěvníci budou moci nahléhnout i do soukromých prostor," sdělila Novinkám Markéta Volná, Project developer a produkční projektu Ostrava 2015.

Majitelka vily Drahoslava Doležílková se rozhodla vilu zpřístupnit na podporu kandidatury Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015.

"Paní Doležíková měla pocit, že je vila opomíjena. Chtěla zároveň podpořit kandidaturu Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Měla pocit, že mnoho Ostravanů o vile neví a byla ráda, že vilu může za pomoci Národního památkového ústavu zpřístupnit," doplnila Volná.

Vila je pod dohledem památkářů, i díky nim se podařilo dochovat původní interiér, který je ve dobrém stavu.

Vila jako příklad organického funkcionalismu

Vila, jedno z řady společných děl bratrů Šlapetových, je součástí seznamu nejvýznamnějšího kulturního bohatství České republiky. Často se jí proto nepřesně přezdívá Šlapetova vila. Už dva roky je národní kulturní památkou - v Ostravě teprve čtvrtou.

Vila je příkladem organického funkcionalismu, který je z éry tohoto architektonického stylu méně znám. Místnosti na sebe funkčně navazují a organicky přecházejí jedna v druhou. Stavba je pojata jako celistvý organismus.

V interiéru i exteriéru vily je tak vidět inspirace přírodními formami. Stavbě nedominují jen pravé úhly a rovné linie, ale prostor dostaly i volné tvary a různá zaoblení.

Ústředním prostorem domu je společenská hala, z níž se rozprostíral krásný výhled do údolí, dnes výhled kazí nepříliš zdařilá okolní výstavba.

Vilou provede i syn jednoho z tvůrců

Prohlídky s odborným výkladem historika architektury Martina Strakoše a profesora architektury Vladimíra Šlapety, syna jednoho z tvůrců vily, proběhnou v sobotu 21. a 28. srpna. Podle Markéty Volné se každý návštěvní den uskuteční hned několik prohlídek. "Dvě prohlídky proběhnou dopoledne v 10 a 11:30 hodin a další dvě ve 13 a 14:30 hodin," dodala.

"Vzhledem k omezené kapacitě každé prohlídky je nutná registrace předem na e-mailu: barbora.rzymanova@ostrava2015.cz,případně na telefonním čísle 596 110 523,“ uvedla Michaela Hofmanová, mluvčí projektu Ostrava 2015.

Vila Eduarda Lisky

Čedičová 8/1406
Ostrava-Slezská Ostrava

V létě 1934 strávil Lubomír Šlapeta deset týdnů na studijním a pracovním pobytu u svého učitele Hanse Scharouna v Berlíně. V jeho ateliéru především zpracovával prováděcí projekt na vilu manažera AEG Felixe Baensche na krásném pozemku ve Špandavě na svahu nad prostorem pro olympijskou regatu v havelském průplavu.

Brzy po návratu se naskytla příležitost uskutečnit podobnou úlohu v duchu organické architektury i v Ostravě na svažitém pozemku na Bazalech pro nově jmenovaného notáře a funkcionáře Rotary Clubu JUDr. Eduarda Lisku.

Dům je zasazen do svahu tak, že vstup a vjezd do garáže je z ulice do zvýšeného suterénu, v němž jsou umístěny servisní místnosti, zatímco vlastní bydlení rodiny je nad ním ve zvýšeném přízemí, a má umožněn přímý přístup na terasu a do zahrady. Sokl zvýšeného suterénu z haklíkového zdiva z godulského pískovce, opisující volný zaoblený tvar k výhledu do údolí zcela proskleného obytného prostoru, je zaklesnut a zakončen dvěma pilíři z téhož materiálu. Jeden pilíř na severovýchodním nároží ukotvuje partii pokoje babičky a partie kryté zahradní terasy, zatímco druhý pilíř v jižním uzavírá šikmým tvarem obloukový obytný prostor a zimní zahradu. Mezi těmito pilíři organicky a plasticky formován podle funkcí celý dům.

Vůdčím motivem je zaoblená 18 m dlouhá skleněná okenní plocha směrem k výhledu na údolí Ostravice a vedutu průmyslového města, vyúsťující v severozápadním cípu v krakorcovitě vysazenou terasu nad vstupem a vjezdem do garáže. Vlastní obytný prostor je členěn jen opticky na jídelnu, posezení s hudebním koutem a zimní zahradou a zasunovací stěnou propojen s vestibulem k ložnicím, kuchyni a zahradní terase.

Dům je od roku 1970 obýván druhým majitelem a jako významný příklad organické architektury byl v létě 2008 prohlášen za národní kulturní památku. /VŠ

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 3 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník