SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily krásně pohromadě

Praha - Výstavu o 120 architektonicky nejzajímavějších vilách České republiky je možné vidět v Národní technické knihovně v Praze-Dejvicích. Završuje se tak několikaletý rozsáhlý projekt mapování vil v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Díky němu vyšlo už 15 knih o téměř 800 vilách v Praze a v jednotlivých krajích. Výstavu doprovodí přednášky, semináře pro děti a komentované prohlídky po vybraných vilách. Výstava v NTK bude otevřena do 28. listopadu.

"Projekt zahrnuje 250 měst a obcí, na výstavu jsme z nich vybrali asi 50. Kromě velkých měst jsou zde připomenuty i menší obce jako například Krucemburk na Jihlavsku, kde je nádherná vila Josefa Gočára, tzv. Červená Binkova vila, je to jedna za slavných staveb tady na výstavě, o kterých veřejnost třeba ani moc neví," upozornil autor projektu Slavné vily Oldřich Janota.

"Kritérií pro výběr vil do projektu je celá řada. Je zapotřebí upozornit na to, že slavná vila nemusí být jen architektonickým skvostem, ale mohla být třeba obydlím významných osobností, nebo mohla být místem nějakých významných událostí a podobně. Vybrat ty nejvýznamnější byl opravdu nesmírně těžký úkol," informoval kurátor výstavy Ladislav Zikmund.

Projekt o slavných vilách začal v roce 2003 výstavou Slavné pražské vily, pokračoval pak brněnskými a olomouckými vilami. Celá edice 15 knih byla dokončena letos v květnu knihou Slavné vily Středočeského kraje. Ke každé knize byla putovní výstava. Na mapování vil a psaní knih se podílela řada mladých badatelů z univerzit. Celkem se do projektu zapojilo 80 autorů v 15 týmech, z výsledných téměř 800 vil kurátor Ladislav Zikmund vybral pro soubornou výstavu 120 nejzajímavějších.

Na výstavě v Národní technické knihovně jsou informační panely s texty a obrázky vil, ale i drobný nábytek a design. Vily byly postaveny v 19., 20. i 21. století.

Výstava je přístupná zdarma denně kromě neděle. Na dny, kdy je výstava nepřístupná, naplánovali organizátoři exkurze do některých z vil. Je možné vidět například vily v osadě Baba nebo slavné vily ze Strašnic a Vinohrad.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník