SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Olomouckého kraje pod lupou

Architekt.cz, FOIBOS (foto) - 13. 6. 22:00
Slavné vily Olomouckého kraje pod lupou

Pět desítek významných vil Olomouckého kraje od poloviny 19. století do současnosti mapuje výstava, která probíhá v Muzeu umění v Olomouci. Jednotlivé vily na výstavě připomínají fotografie, plány, kresby, ale i dobový nábytek a modely.

V regionu zanechali svůj otisk od poloviny 19. století jak architekti zvučných jmen, tak málo známí, ale pozoruhodní tvůrci. Za největší skvost se považuje olomoucká secesní vila Primavesi. Je výjimečná nejen svou architekturou, ale i osudy a rodinou Primavesi, která tam žila. Byla velmi kultivovaná a patřila k milovníkům umění. Návštěvníci expozice uvidí také obrazy olomouckého malíře Miroslava Šnajdra staršího z cyklu Pocta Gustavu Klimtovi. Klimtova díla zdobila stěny vily Primavesi a Šnajdr na ně vytvořil variace.

Výstavu myšlenkově doprovází kniha Slavné vily Olomouckého kraje, vydaná pražskou agenturou Foibos. Publikace, rozdělena do pěti kapitol, navazuje na předchozí knihy o rodinných sídlech pražských a brněnských. Zájemci se mohou vydat na pomyslnou procházku vilami v Olomouci, Prostějově, Šumperku, Přerově a dalších městech a obcích regionu. Její součástí jsou i životní osudy architektů a stavebníků, osudy domů i turistický průvodce. Kniha je první publikací z krajů, která vychází. Dále bude edice pokračovat publikacemi ve všech krajích.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník