SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Plzeňského kraje poprvé pohromadě

www.ct24.cz - 21. 1. 23:00
Slavné vily Plzeňského kraje poprvé pohromadě

Plzeň - Po několikaleté práci se podařilo historikům a památkářům zmapovat slavné a zajímavé vily v Plzeňském kraji. Snažili se zachytit nejen domy, ale i jednotlivé příběhy jejich majitelů, architektů a stavebníků. Soubor více než 50 nejvýznamnějších vil z 18 měst a obcí regionu přiblíží až do konce února výstava v Západočeském muzeu v Plzni. K tématu vychází i samostatná publikace.

"Plzeňský kraj byl dosud vnímaný jako bílé místo na mapě, publikací k moderní architektuře regionu je velmi málo. Kniha i expozice ukáže, co tu máme a jak je to významné," řekl spoluautor knihy Pavel Domanický.

Na výstavě i v knize je zachyceno 53 vil z 18 měst a obcí Plzeňského kraje. Nejvíce zmapovaných objektů stojí v Plzni, a to kolem 30. Na rohu Klatovské a Tylovy ulice je to například dům Emila a Hermíny Škodových, který dala postavit budoucí Škodova tchýně v roce 1866. Autorem projektu byl vídeňský architekt Moritz Hinträger, rodák z Křimic u Plzně.

Zachycena je také třeba vila obchodníka Jana Kleissla, jenž pocházel z tyrolské rodiny. Kleissl byl českým vlastencem, aktivním členem mnoha kulturních spolků. V roce 1870 založil na svém pozemku pod Lochotínem kolonii řadových domků pro dělníky. Vila se nachází v Kleisslově ulici číslo čtyři a je nemovitou kulturní památkou. Areál kolonie byl v minulosti zčásti demolován kvůli stavbě silnice, zbylé objekty byly přestavovány.

K domům se často pojí zajímavé příběhy. Například k vile lékaře v Boru u Tachova, na kterou před časem upozornil David Vávra v pořadu Šumná města. Údajně existuje materiál, podle něhož se majitel vily za druhé světové války nechvalně proslavil v německé armádě a prý také dělal potraty. "Říkalo se, že z každé cihly v domě brečí mrtvé dítě," uvedl Michal Runa, jenž mapuje slavné vily Karlovarského kraje.

Slavné vily už mají zmapovány i ostatní kraje republiky. Projekt, jehož autorem je Oldřich Janota, vznikl před pěti lety. "Začalo to slavnými pražskými vilami, nyní už chybí jen Karlovarský a Středočeský kraj," řekl. Každou publikaci doprovází výstava, autoři projektu nyní připravují i materiály k tématu slavné vily zemí Visegrádu.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník