SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily překročily hranice České republiky

- 1. 10. 18:35
Slavné vily překročily hranice České republiky

Díky spolupráci s Ministerstvem kultury Slovenské republiky, Visegrádským fondem, městy a obcemi a dalšími spolupracujícími partnery se nakladatelství FOIBOS BOOKS SK a FOIBOS BOOKS s.r.o. podařilo uskutečnit projekt Slavné vily Slovenska.

Práci na publikaci a výstavní expozici dokončil dvacetičlenný badatelský a autorský tým vedený prof. Ing. arch. Matúšem Dullou, DrSc. Výsledky jejich práce jsou veřejnosti představeny na výstavě v bratislavském Domě umění (výstava potrvá do 24. 10. 2010) a ve slovenském a anglickém vydání publikace Slavné vily Slovenska, která v minulých dnech vyšla.
Vernisáže výstavy a křtu publikace se zúčastnili představitelé slovenského veřejného života v čele s manželkou prezidenta Slovenské republiky paní Silvií Gašparovičovou, která nad projektem převzala spolu s ministerem kultury Slovenské republiky Danielem Krajcerem a primátorem hlavného mesta SR Bratislavy Andrejem Ďurkovským záštitu.
Desítky zástupců slovenských měst a obcí, majitelů a správců vil, architektů, znalců architektury a dalších hostů si se zájmem prohlédlo výstavu, která poprvé v uceleném a širokém rozsahu prezentuje tuto oblast slovenské, zejména moderní architektury a její tvůců.
Na výstavě defiluje 65 vybraných vilových realizací z více jak dvou desítek slovenských měst a obcí, počínaje dvěma římskými vilami v Dúbravce a Čunovu a konče současnými vilami. Na výstavě a v knize je tak představeno dílo více jak sedmdesáti tvůrců a jeich spolupracovníků. Mezi tvůrci jsou jména architektů, která jsou v povědomí veřejnosti jako Dušan Jurkovič, Milan Michal Harminc, Gedeon Majunke, Michal Maxmilián Scheer či Bedřich (Friedrich) Weiwurm, ze současných potom například Ivan Matušík, Ján Bahna, Ján Studený a další. Autoři se však zasloužili o představení jmen autorů neméně významných a neprávem zapomenutých a zapomínaných.
Výstava Slávne vily Slovenska bude putovní a po prezentaci v Bratislavě by se měla přesunout do Prahy a následně do dalších míst Slovenské republiky.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník