SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily v Muzeu Beskyd

Sasínová Petra - www.sedmicka.cz - 9. 10. 22:00
Slavné vily v Muzeu Beskyd

Mezi padesáti vilami putovní výstavy Slavné vily Moravskoslezského kraje jsou také stavby proslulých rodáků z Frýdku-Místku bratrů Šlapetových.

Výstava Slavné vily Moravskoslezského kraje v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku přibližuje skvosty moderní architektury v kraji. Do výběru autorů výstavy a stejnojmenné knihy se dostalo několik staveb z Frýdecko-Místecka. Je to především zásluha bratrů Lubomíra a Čestmíra Šlapetových, Dušana Jurkoviče a Karla Kotase. V meziválečném období stavěli v podhůří Beskyd vily pro bohaté a významné lidi.

„Jako jeden z prvních stavěl pod jižním svahem Lysé hory úspěšný stavitel ze Slezské Ostravy Otakar Špaček,“ uvádí jedna z autorek knihy a textů k výstavě Naďa Goryczková. Letní sídlo Otakara Špačka na Ostravici si jeho rodina dodnes drží. Dušan Jurkovič navrhl víkendové sídlo pro ředitele Moravskoslezských elektráren Vojtěcha Houdka, které stojí na Ostravici od roku 1927. Vídeňský architekt Jacques Groag je autorem vily Otty Eislera. I ten si vybral Ostravici. „Dům patří k nejpozoruhodnějším ukázkám individuálního bydlení v rakouské a středoevropské architektuře třicátých let,“ říká historik architektury Vladimír Šlapeta, jenž je spoluautorem knihy i výstavy. Ukázkou umění bratrů Šlapetových je vila ředitele továrny Ferona Jana Alsterna ve Frýdlantu nad Ostravicí nebo dřevěný domek na Ostravici, který si nechal postavit advokát Jaromír Rybák. K nejhonosnějším patřila ve třicátých letech vila ředitele Severní dráhy Ferdinandovy Ladislava Jeriho od Karla Kotase.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník