SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Zlínského kraje nyní ve Vsetíně

Eva Stejskalová - www.mestovsetin.cz - 31. 8. 22:00
Slavné vily Zlínského kraje nyní ve Vsetíně

Slavnostní vernisáží byla včera navečer v malém sále domu kultury zahájena výstava s názvem Slavné vily Zlínského kraje. Její součástí byl i křest stejnojmenné knihy, kterou připravil kolektiv odborníků pod vedením profesora Vladimíra Šlapety ve spolupráci s uměleckou agenturou Foibos. Výstava bude otevřena do poloviny září.

Výstava pěkných domů v nepěkném kulturním domě, jak ji s nadsázkou nazval při jejím zahájení ředitel domu kultury Milan Kostelník, nabízí jejím návštěvníkům přehlídku padesáti architektonicky nejzajímavějších staveb určených k individuálnímu bydlení, a to od 30. let minulého století, až do současnosti. Období minulého režimu je však zastoupeno minimálně. „Tato doba bohužel individualismus nepodporovala,“ vysvětlil profesor Vladimír Šlapeta, který se vernisáže výstavy také zúčastnil.
Jsou tu tedy zastoupena díla Huberta Gessnera, Dušana Jurkoviče nebo Jana Kotěry z doby rané moderny před první světovou válkou, vily Jaroslava Stockara-Bernkopfa, Josefa Místeckého a lokálních stavitelů z doby národního slohu a hnutí zahradních měst. Dále jsou tu připomenuty individuální stavby Baťova Zlína, navržené Františkem L. Gahurou a Vladimírem Karfíkem, díla racionálního a vrcholného funkcionalismu od Lubomíra a Čestmíra Šlapetových, Bohumíra Kupky a Josefa Místeckého a konečně i jeho vyústění do měkčích forem aerodynamického funkcionalismu Ludvíka Hilgerta a Jaroslava Grunta až k organické architektuře Lubomíra Šlapety a ruralistickému nebo klasicizujícímu pojetí na přelomu třicátých a čtyřicátých let. Vyzdvižena je také výjimečná skupina vil z padesátých let od zlínského architekta Zdeňka Plesníka pro známé cestovatele Hanzelku a Zikmunda a hudebního skladatele Lišku, stejně jako řídké pokusy o udržení typologického druhu vily v době komunistické nadvlády v dílech Svatopluka Sládečka staršího, Stanislava Hrazdíry a jiných. Závěrečné panely výstavy pak patří vilovým stavbám z posledních let, navržených předními architekty z Brna, Zlína, Valašského Meziříčí i z Bratislavy, které naznačují, že se vila jako typologický druh opět vrací na scénu a ilustruje kulturní úroveň naší společnosti.
Mezi vystavenými architektonickými skvosty má své zastoupení i Vsetín, a to v podobě Obchodního a obytného domu Rodinger od architekta Ludvíka Hilgerta. Tento objekt odborníky zaujal i přesto, že se nejedená o vilu v pravém slova smyslu. „V této stavbě se snoubí zajímavý prostor k podnikání s luxusním bydlením, proto jsme ji také vybrali,“ zdůvodnil tuto volbu profesor Šlapeta.
Výstava, která probíhá pod záštitou starostky města Květoslavy Othové a místostarostky Ivety Táborské, bude v malém sále domu kultury otevřena do 14. září, denně od 9 do 17 hodin.

Eva Stejskalová
737 019 667, 571 491 564

Fotogalerie z vernisáže

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník