SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

V Národní technické knihovně začíná výstava o slavných vilách

Český rozhlas - 20. 10. 20:12
V Národní technické knihovně začíná výstava o slavných vilách

Národní technická knihovna v Praze otevírá výstavu s názvem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska. Dnešní vernisáž zároveň pokřtila i stejnojmennou publikaci, která právě vychází. Ta mapuje příklady vilových staveb a rodinných domů, líčí jejich vznik a následné osudy i jejich současný stav.

Expozice nabízí výběr sto dvaceti nejzajímavějších vil. Najdete mezi nimi například i takové poklady jako jsou Tugendhatova nebo Müllerova vila. Výstava je koncipovaná chronologicky a stylově.

„V první části je, řekněme, klasicismus. To znamená první půlka devatenáctého století. Romantismus a vilová architektura v českých zemích se začala rozvíjet intenzivně od šedesátých let devatenáctého století, takže pak už to začíná hodně přibývat,“ říká jeden z autorů výstavy a publikace Pavel Zatloukal.

„Předtím to jsou víceméně aristokratické záležitosti, pak už přichází měšťanská kultura. Historismus, secese, dvacátá a třicátá léta, poválečná doba a také současnost,“ doplňuje Pavel Zatloukal.

Expozice bude doplněna také nábytkovým a užitým designem. V rámci výstavy je navíc připravena řada doprovodných programů. Lidé se tak mohou těšit na zajímavé přednášky, diskuze nebo exkurze po slavných vilách v Praze a středních Čechách. Program je ale připravený i pro děti.

Výstava bude v prostorách budovy Národní technické knihovny v pražských Dejvicích od dneška do 28. listopadu.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník