SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Výstava Slavné vily Ústeckého kraje: Kotěrova kolonie v Lounech

Archiweb.cz - 27. 3. 23:00
Výstava Slavné vily Ústeckého kraje: Kotěrova kolonie v Lounech

Kotěrovo centrum – Trmalova vila pořádá ve spolupráci s Oblastním muzeem v Lounech výstavu Slavné vily Ústeckého kraje: Kotěrova kolonie v Lounech. Výstava potrvá od 1. 4. do 17. 5. 2009 a je umístěna v malebných prostorách Trmalovy vily v pražských Strašnicích.

Výstava chce připomenout poněkud pozapomenuté dílo architekta Jana Kotěry. Při stavbě čtvrti pro železniční zaměstnance uplatnil Kotěra jako první v Čechách myšlenku architektury zahradního města. Čerpal ze svých znalostí německých a anglických zahradních měst. Jeho cílem bylo vybudovat samostatné město ve městě, spojení výhod venkova i města v jeden celek.

Podle jeho plánu z roku 1909 se měla kolonie skládat nejen z rodinných domků pro železniční zaměstnance, ale její součástí měla být i škola, kostel, obchody, restaurace, lázně a prádelny. Bohužel finanční možnosti dráhy zamezily realizaci celého projektu. Podařilo se postavit pouze horní, tzv. vilovou část kolonie včetně dvou prádelen. Po válce se Kotěra do Loun vrátil a postavil ještě tzv. Osmidomy. Přestože nebyl projekt dokončen podle původního plánu, je tento celek třiapadesáti domů v Kotěrově kolonii dosud nedoceněným klenotem české moderní architektury.

Kolonie se vyznačuje praktičností, lehkým ornamentálním zdobením a pálenými cihlami v kombinaci s režným zdivem. Bylo postaveno devět různých typů domů a prádelny. Domy byly určeny pro dvě až jedenáct rodin. Výstava se Vám pokusí přiblížit vývoj zahradních měst, osobnost autora, realizaci kolonie a nahlédne i na sociální a demografické složení obyvatel kolonie krátce po jejím vzniku.

K vidění bude soubor unikátních dobových fotografií, původních plánů, model Kotěrovy kolonie i nejtypičtějšího rodinného domu.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník