SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Výstava ukazuje i vily slavných Plzeňanů

Ladislav Vaindl - Plzeňský deník - 16. 1. 23:00
Výstava ukazuje i vily slavných Plzeňanů

Plzeň – Významné stavby, které v regionu vyrostly od devatenáctého století po současnost, představuje výstava s názvem Slavné vily Plzeňského kraje. Až do osmadvacátého února je k vidění v Západočeském muzeu v Plzni.

Výstava představuje soubor nejvýznačnějších vil z hlediska architektonického řešení a jejich historické hodnoty. „Vily jsou prezentovány jako historické dokumenty patřící do kulturního dědictví země. Zároveň jsou vyzdviženy jednotlivé příběhy tvůrců či stavebníků,“ uvedla tisková mluvčí muzea Romana Němečková.

V rámci expozice vychází i publikace, která nese stejný název jako výstava a je součástí projektu Slavné vily Čech, Moravy a Slezska. Z plzeňských staveb tu je představena například historie Stechovy vily, kterou si pro sebe navrhl architekt Rudolf Stech. Budova se nachází na Klatovské třídě. Návštěvníci také poznají rodinný dům někdejšího ředitele Národopisného muzea Plzeňska Ladislava Lábka. Stavbu v Mánesově ulici navrhl významný plzeňský architekt Hanuš Zápal.

Tematickou náplň tvoří také přiblížení vztahu architektury a jiných oblastí lidské činnosti, jako je například krajinářství, etnografie nebo užité umění.

odkaz na fotogalerii

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník