SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Výstava v Jihočeském muzeu představí slavné vily kraje

ČTK - 22. 12. 11:30
Výstava v Jihočeském muzeu představí slavné vily kraje

Slavné vily Jihočeského kraje představí od čtvrtka výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Expozice, díky níž autoři objevili i dosud neznámá díla proslulých architektů, potrvá do 6. ledna. Padesátku nejvýznamnějších rodinných staveb českých i zahraničních architektů na jihu Čech mohou lidé poznat i prostřednictvím stejnojmenné knihy.

"Když se řekne jižní Čechy, tak si představíme krásnou krajinu a potom památky od gotiky po novogotiku. Ale že bychom si jižní Čechy spojovali s moderní architekturou, to se zatím nedělo," řekl dnes novinářům jeden z autorů výstavy Rostislav Švácha. Sám si původně dokázal vybavit jen šest významných vil na jihu Čech. Společně se svými kolegy Evou Erbanovou a Milanem Šilhanem pak téměř detektivní prací dokázali vybrat 50 velice významných vil z 19. a 20. století. Jako první ale nečekaně do expozice zařadili i renesanční zámek Kratochvíle.

"Největším objevem byla v Písku Raabova vila od slavného slovenského architekta Dušana Jurkoviče. O Jurkovičovi vyšly počátkem 90. let dvě velké monografie na Slovensku a Raabova vila není ani v jedné vůbec zmíněna. To také ukazuje, jak je to velký objev," podotkl Švácha. Zdůraznil, že kniha je vlastně první ucelenou publikací o moderní architektuře v jižních Čechách. Kniha Slavné vily Jihočeského kraje se nevěnuje jen architektům, ale také lidem, kteří si nechali působivé vily zbudovat.

Výstava a kniha zahrnují celkem 21 míst v jižních Čechách. Největší množství důležitých staveb - celkem 18 - vytvořili architekti v Českých Budějovicích. Čtyřmi významnými vilami se mohou pochlubit shodně Tábor a Písek, tři stojí v Jindřichově Hradci a Plané nad Lužnicí a dvě v Českém Krumlově. Autoři proto chtějí výstavu jako putovní představit i v dalších městech kraje. "V současné době podnikatelské baroko naprosto převažuje, ale i v jižních Čechách už je pár kvalitních realizací, které představujeme v poslední části," podotkl další z autorů Milan Šilhan.

Umělecká agentura Foibos chce vydat knihu o 50 slavných vilách z každého kraje. Dosud vyšly materiály o vilách v Praze, Brně a Olomouckém kraji. "V roce 2009 chceme udělat souhrnnou výstavu Slavné vily Čech, Moravy a Slezka," řekl místopředseda agentury Oldřich Janota.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník