SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Z článku na archiweb 12. 12. 2006

Archiweb - 11. 6. 19:25

O architektuře 20. století v Brně i jinde v republice byla do našich dnů vydána dlouhá řada pojednání - syntéz a přehledů, monografií, medailonů, katalogů a průvodců. Postupně se tak daří splácet dluh, který měl český dějepis umění ještě do nedávné doby zejména vůči meziválečné architektuře, jejímuž poznání a prezentaci dlouho bránily ideologické výhrady komunistického režimu.

Přestože badatelské úsilí na tomto poli dosáhlo značného rozsahu a úrovně, nebyly jeho výsledky zatím odpovídajícím způsobem zpřístupněny širšímu okruhu zájemců a milovníků, pro něž jsou specializované publikace a odborné revue většinou obtížně dostupné. Kniha Slavné brněnské vily prezentuje na padesáti vybraných příkladech vývoj vilové architektury v Brně od konce 19. století po současnost. Její forma se snaží spojit odborné hledisko s popularizačním záměrem. Iniciativa k jejímu sestavení vyšla od pražské umělecké agentury Foibos, která spolu s Národním technickým muzeem v Praze vydala v roce 2004 publikaci Slavné pražské vily, jež se setkala s mimořádným zájmem veřejnosti. Podnícena tímto ohlasem obrátila se jmenovaná agentura na Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Brně a na Muzeum města Brna se záměrem uskutečnit obdobný projekt. Zpracování publikace se ujali autoři Iveta Černá, Dagmar Černoušková, Jindřich Chatrný, Lenka Kudělková a Jindřich Vybíral za redakčního vedení Jana Sedláka..

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 4
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník