SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Za pražskými skvosty do valašskomeziříčské kaple

ČTK, Týden.cz - 10. 11. 06:13
Za pražskými skvosty do valašskomeziříčské kaple

Pohled na architektonicky nejzajímavější rodinná sídla v Praze nabízí výstava Slavné pražské vily, kterou mohou nyní spatřit návštěvníci bývalé vězeňské kaple na druhém nádvoří zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí. Expozici tvoří dobové i současné snímky 63 staveb a jejich interiérů spolu s komentáři a portréty architektů, informoval mluvčí městského úřadu Josef Beneš.

Výstava je rozdělena do sedmi částí odpovídajících časovému a stylovému členění. Na počátku časové řady stojí Trojský zámek, vila vystavěná na sklonku 17. století, na konci pak objekty staré sotva několik let. "Podstatnou část expozice představují stavby z první poloviny 20. století, které jako by zároveň reprezentovaly celou škálu architektonických slohů moderní doby," uvedla Lenka Jirátová z pořádající agentury.

Návštěvníci si mohou prohlédnout práce architektů Jana Kotěry, Dušana Jurkoviče či Antonína Engela, kteří navrhovali vily například pro nakladatele Jana Otta, spisovatele Karla Čapka a jeho bratra, spisovatele a malíře Josefa, nebo spisovatele Vladislava Vančuru.

Minimálek od Jana Kaplického

Naproti tomu druhá polovina minulého století je zastoupena méně, což odpovídá omezeným možnostem budování tohoto typu bydlení. "Přesto nechybí pokus Jiřího Štursy o vytvoření typové městské vily, minimalistická vila Jana Kaplického, ojedinělá vila režisérky Věry Chytilové, která je dílem architekta Emila Přikryla, či dům pro tenistu Jana Kodeše autora Milana Rejchla," sdělila Jirátová. Část věnovaná období po roce 1990 pak podle Beneše ukazuje, jak se tento typ stavby opět stal oblíbeným a kolik rozmanitých přístupů se v něm projevuje.

Výstava, jež navazuje na dřívější expozice o slavných vilách Zlínského a Olomouckého kraje, potrvá ve Valašském Meziříčí do 30. prosince. Zhlédnout ji lze od úterý do pátku, vždy od 09.00 do 17.00, a po oba víkendové dny od 13.00 do 17.00.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník