SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Srdečný pozdrav od Rýna

Victor Sanovec (text a foto) - 24. 6. 10:43
Srdečný pozdrav od Rýna

Měl jsem příležitost navštívit od vás popisovanou výstavu Slavné vily olomouckého kraje v olomouckém Muzeu umění. A jsem nadšen touto expozicí.

Je to koncentrovaná sbírka fotografií, dokumentů, modelů a nábytku a jiných artefaktů, které dokumentují čas vzniku této architektury. A to všechno v neobvykle autentickém ambientu muzea, které vzniklo v posledních 15 letech. Ve stejné době, kdy se v dříve bohatém Německu, kde žiji, muzea zavírají zcela a částečně, etapy na nákupy a výstavy se radikálně zkracují.

Doufám, že si olomoucké publikum je vědomo zásluh těch osobností, které jsou zodpovědné za realizování a vedení této instituce v této době. A jejich respekt a hrdost na tuto občanskou instituci vyjádří jejich častou návštěvou.

Další důležité spojení mezi minulostí a současným životem se čtenáři otevírá při čtení publikace stejného názvu, která tuto výstavu doprovází. Zabývá se nejen otázkami estetiky, ale i sociálními osudy tvůrců a majitelů těchto budov.

Ukazuje tím, že architektura je částí života, která působí i potom, když jejich tvůrci už nežijí a časy se změnily. Tím, ze se nezabývá jen architekturou, ale i časem a podmínkami jejího vzniku, liší se radikálně od jiných publikací.

Srdečně zdraví od Rýna
Victor Sanovec

Názory ke článku

29.7. 10:18Nový

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník