SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Děkujeme
za podporu
a spolupráci

Hl. město Praha

MČ Praha 10

Strom

John Deere

Alvarez

Dny Prahy 10 v Trmalově vile

FOIBOS - 23. 9. 13:06
Dny Prahy 10 v Trmalově vile

Jako každým rokem i letos připravila Trmalova vila zajímavý program v rámci Dnů Prahy 10, které probíhají od 1.10. do 10.10. na celém území této městské části. V Trmalově vile bude představena výstava Lidové stavby Prahy, kterou doprovodí vycházky a komentovaná prohlídka výstavy s odborníky na lidovou architekturu.

Výstava Lidové stavby Prahy byla již uvedena v Troji a nyní se představí v Kotěrově centru, Trmalově vile v Praze 10 v rámci Dnů Prahy 10. Vernisáž výstavy proběhne 1.10. od 16 hodin.

Výstavu doplní doprovodný program, který bude obsahovat dvě vycházky po lidových stavbách na katastrálním území Prahy 10 a komentovaná prohlídka výstavy.

Doprovodný program:


7.10. v 16:00 vycházka s Pavlem Burešem - Toulcův dvůr a Stará Hostivař
(sraz u hlavní brány do Toulcova dvora)
8.10. v 16:00 vycházka s Martinem Čerňanským - Královice
(sraz na autobusové zastávce linky 366 „Pod Hradem“)
10.10. v 16:00 komentovaná prohlídka výstavy Lidové stavby Prahy s Martinem Čerňanským
(sraz v Trmalově vile)

Na doprovodný program se můžete hlásit na mailu k.jiratova@foibos.cz nebo na tel. číslech 274 774 716, 274 772 362.

Dny Prahy 10 v Trmalově vile se konají za finanční podpory Městské části Praha 10.

Výstava Lidové stavby Prahy:

Česká republika si do dnešních dnů uchovala mnoho památek lidové architektury. Nejde pouze o jednotlivé objekty, ale často o ucelenou, stylově čistou výstavbu. Je to dědictví, které nám zachovali známí i neznámí zedničtí mistři, kameníci, tesařští mistři, fasádníci ve všech krajích a regionech. K 200. výročí narození jedné z nejznámějších osobností lidové architektury v naší zemi, Jakuba Bursy (1813 – 1884), tvůrce tzv. selského baroka, byl vyhlášen Rok lidové architektury Čech, Moravy a Slezska 2013.

Lidová architektura to nejsou však jen tradičně známé regiony a místa selského baroka, podkrkonošských či valašských dřevěnic, středočeských statků, sýpek a špýcharů nebo desítek mlýnů či kováren. Jsou to i mnohá místa Prahy, kam můžeme zavítat za památkami lidové architektury. Pro mnohé Pražany i návštěvníky Prahy bude možná překvapením, kolik vzácných a působivých děl lidové architektury zůstalo dodnes na území hlavního města zachováno. Některé z těchto památek najdeme i tam, kde bychom je skutečně nečekali – například roubený objekt v ulici Nový Svět na Hradčanech, pár set metrů od Pražského hradu, za specifický druh lidové architektury bychom ostatně mohli pokládat i půvabné a známé domečky Zlaté uličky.

V širším centru Prahy i dále k jejím hranicím se také lze setkat s mnoha bývalými převážně viničními usedlostmi, z nichž některé mají navíc poetická či zajímavá jména – namátkou Malovanka, Černohouska, Žežulka, Popelka, Spiritka, Pernikářka, Koulka, Jablůňka, Beránka, Hřebenka, Kavalírka, Kuchyňka, Ladronka, Cibulka, Bertramka… V celé Praze jich napočítáme několik desítek. Kromě všech jednotlivých objektů se v Praze nachází i místa soustředící více těchto památek – některá z nich jsou přímo chráněnými územími. Dvěma vesnickými památkovými rezervacemi Prahy jsou Stodůlky a Ruzyně, k vesnickým památkovým zónám patří Stará Hostivař, Střešovičky, Rybáře, Bohnice. Právě tato místa lidových staveb představuje malá výstavní expozice Lidové památky Prahy, kterou chceme představit co nejvíce Pražanům a návštěvníkům Prahy.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.5
(hodnotilo 4 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník