SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Bertramka se vrací Mozartově obci

FOIBOS - 2. 3. 05:19
Bertramka se vrací Mozartově obci

Podobně jako v případě některých jiných slavných vil, se i o známou usedlost Bertramka vedly dlouholeté soudní spory. Nyní, bezmála po dvaceti letech, se vleklý proces zdá být u konce.

V době První republiky se majitelem usedlosti stala Mozartova obec, v komunistické éře však byla o vlastnictví připravena. Po dlouholetých peripetiích a rozporuplných rozhodnutích soudů se vila zřejmě vrací občanskému sdružení Mozartova obec.

Usedlost Bertramka

Stavení, která zde na Smíchově byla, měla již v době Mozartově za sebou dlouhou historii. Podobně jako u mnoha jiných usedlostí, i zde lze spojit předchůdce s nějakou boudou sloužící jako zahradní domek či viniční lis.

Také v případě Bertramky byla základem taková stále se rozrůstající hospodářská stavba. K větší přestavbě možná došlo někdy po roce 1743, kdy zdejší pozemky koupil František z Bertramu (Peltranu), podle něhož se usedlost jmenuje. Pokud již tehdy usedlost sloužila k letnímu pobytu, byla to její vedlejší funkce, hlavní náplní staveb zůstala hospodářská činnost. To nakonec vyplývá i z kupní smlouvy, kterou uzavřeli operní pěvkyně Josefína Dušková a její manžel, klavírista a hudební skladatel František Xaver Dušek, s dřívějšími vlastníky, hrabaty Clam-Gallas. Podle popisu tehdy manželé získali vinici za Újezdskou branou ležící, obecně Bertramkou zvanou, dříve Kolbovský dvůr, se všemi k tomu patřícími osetými polnostmi, kuchyňskou zahradou a štěpnicí, obytným domem, sýpkou a stodolou, s pěti kravami a dvěma tažnými voly, vozem a pluhem.

Obytný dům byl tehdy porostlý vínem a ukončen vysokou střechou pokrytou prejzy. Pastorální idylka podle tehdejších romantických představ, včetně zápachu, šířícího se z chlévů. Nelze se proto divit, že se zde líbilo i osobě nejslavnější, která tu pobývala dokonce dvakrát, Wolfgangu Amadeu Mozartovi.

Stále se tu ukazuje jeden z pokojů jako Mozartův, v zahradě nalezneme Mozartovu bustu od Tomáše Seidana z roku 1876, ale také obnovený kamenný stůl, na kterém Mozart údajně komponoval slavného Dona Giovanniho. Asi již za Dušků, kteří byli vlastníky jen do roku 1799, došlo k postupné přeměně blízkého okolí v romantickou anglickou zahrádku se zahradním pavilonem.

Usedlost po nějaké době koupil velký Mozartův ctitel Lambert Popelka a jako mozartovskou památku uchovával Bertramku i jeho syn Adolf. I přes velkou péči o zachování památky zničil roku 1871 Bertramku požár, jenž si vyžádal zásadní přestavbu. Odkazem se usedlost dostala v roce 1925 do vlastnictví mezinárodní nadace Mozarteum v Salzburgu, od které ji v roce 1929 odkoupila česká Mozartova obec.

Slavné stavby na internetovém portálu www.slavnevily.cz

Přejeme Vám příjemné čtení a pěkné procházky téměř jarními pražskými ulicemi...

Více zde.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník