SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Jak přicházíme o staré domy: vila Josefa Sochora ve Dvoře Králové

FOIBOS - 10. 12. 07:00
Jak přicházíme o staré domy: vila Josefa Sochora ve Dvoře Králové

Vily. Jsou součástí místního příběhu, stejně jako všechny větší a známější památky, péče o ně ale bývá - obvykle z hlediska financí a vlastnických vztahů - problematičtější. Vila Josefa Sochora ve Dvoře Králové je jednou z těch aktuálně "odepsaných"...

Vila továrníka Josefa Sochora ve Dvoře Králové je dílem jednoho z nejslavnějších architektů první poloviny dvacátého století, Josefa Gočára. Již několik let se o osudu této stavby hovoří - nejen mezi teoretiky architektury a místními obyvateli, do diskuze se zapojili i zastupitelé města. Vyhlídky do budoucna však nejsou ani trochu optimistické. Sochorova vila byla dlouhou dobu opuštěná a postupně chátrala. Nyní je ve špatném stavu a její záchrana či oprava by vyžadovala velkou finanční investici. Současný majitel se rozhodl objekt zbořit a stavební úřad už vydal i demoliční výměr.

Vila Josefa Sochora

Po roce 1920 požádal místní textilní továrník Josef Sochor architekta Josefa Gočára o stavební a stylové úpravy původně secesního objektu. Vznikl tak jedinečný a svým způsobem průlomový projekt, v němž se formují pravidla pozdějšího národního stylu. Josef Sochor byl další z "renesančních" osobností s pochopením pro obchod, kulturu i společenský život.

Minulý režim proměnil továrnickou vilu ve školku a jesle. Po převratu se dědicům Sochorovy rodiny dům vrací v restitucích v celkem zachovalém stavu. Prodávají ho developerské společnosti a osud vily je svým způsobem zpečetěn nepodařeným pokusem o zápis do seznamu kulturních památek: Doslova přes noc se z vily ztratilo původní dřevěné obložení a vestavěné skříně, na jejichž vzniku se kdysi podílel malíř a grafik František Kysela. Vlastník vily krádež nenahlásil a úřady po ztrátě interierového vybavení přestaly uvažovat o přidělení statutu kulturní památky.

Vila Zdeňka Sochora

Přečtěte si také článek o druhé, mladší Sochorově vile ve Dvoře Králové: funkcionalistické vile Zdeňka Sochora. Když se v roce 1928 Josefův syn Zdeněk rozhodl postavit si rodinný dům, oslovil podobně jako předtím jeho otec tehdy již slavného architekta Josefa Gočára.

Josef Gočár

Josef Gočár se narodil 13. března 1880 v Semíně u Přelouče. Od roku 1898 studoval na pražské Vyšší státní průmyslové škole, poté pokračoval u Jana Kotěry na Uměleckoprůmyslové škole. Právě setkání s Kotěrou v mnohém ovlivnilo Gočárovu tvorbu. Josef Gočár byl členem Skupiny výtvarných umělců, Spolku výtvarných umělců Mánes a Společnosti architektů. Společeně s Pavlem Janákem založil Pražské umělecké dílny. Výzmamná je také Gočárova pedagogická a publikační činnost a urbanistická tvorba.

Mezi slavné Gočárovy projekty patří například dům U Černé Matky Boží v Celetné ulici, Legiobanka nebo kostel sv. Václava v pražských Vršovicích.

Významnou stavbou v oblasti rodinného bydlení je především Strnadova vila v Praze a soubor rodinných vil na Babě, vzniklý v letech 1929 a 1930. Mezi tyto domy patří například Kytlicova vila. Další zajímavou stavbou této oblasti je brněnský Jaruškův dům.

Josef Gočár zemřel 10. září 1945 v Jičíně.

Názory ke článku


Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník