SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Královéhradecké vily aneb domy slavné i zapomenuté

FOIBOS - 11. 8. 22:00
Královéhradecké vily aneb domy slavné i zapomenuté

Nahlédněte s námi do světa architektury českého severovýchodu, projděte se napříč staletími, poznejte architekty, kteří zanechali své otisky v ulicích Vašeho města či obce. Možná jsou blíž, než si myslíte… Wiplerova vila v Hradci Králové

Novorenesanční vila pro Karla Wiplera, c. a k. gymnaziálního profesora, byla postavena podle návrhu Václava Rejchla staršího. Dům byl situován na parcele vzniklé po bourání barokního opevnění, v místě mezi bastionem a řekou Orlicí zvaném Morušovka podle sadu moruší. Zde se proto logicky objevily první parcely nového typu vilové čtvrti, které získávali vážení měšťané Hradce k realizaci svých okázalých sídel. Wiplerova vila byla dokončena jako první. Do té doby prakticky takovýto typ zástavby v Hradci neexistoval.

Karel Wipler, hradecký radní a profesor na zdejším gymnáziu, zadal projekt na dům mistru zednickému, Václavu Rejchlovi staršímu, který v té době měl za sebou již několik realizací činžovních domů.

Na rohové, téměř čtvercové parcele, vystavěl Rejchl vilu poměrně kompaktní hmoty, akcentovanou nárožní věží, s využitím pro další místnost. Do uliční fasády situoval autor hlavní rizalit zakončený typickým renesančním štítem, který zopakoval i na boční fasádě s předsazeným vstupem. Fasáda je zdobena nárožní psaníčkovou sgrafitovou bosáží, na věži je lunetová římsa zdobená kolorovaným okrově cihlovým sgrafitem. Dispozice téměř obdélníkového dvoupatrového domu se sklepem je účelná a opakující se ve všech patrech. Páteří podlaží je centrální podlouhlá chodba s neckovitou klenbou, ze které se vstupuje do všech místností. Schodiště spojující jednotlivá patra je v samostatném traktu. Pokoje orientované do zahrady mají dřevěnou prosklenou verandu.

Již od samého začátku byl dům navržen pro dvě rodiny se samostatným bytem pro domovníka, kdy v patře je luxusnější byt, který má všechny pokoje do ulice propojeny dveřmi v jedné ose, což umožňuje zajímavý průhled navozující pocit zámeckých prostor. V interiéru autor použil další zdobné prvky jako štukové rozety, kované zábradlí, niky. V každém pokoji byla kachlová kamna. Péči věnoval i všem kovářským prvkům, jako je oplocení, hrotnice věže a korouhvičky na štítech, které jsou dílem hradeckého kováře Rabase. Dešťové svody byly vedeny vnitřkem domu, což umožnilo zachovat architektonicky-výtvarnou čistotu fasád.

Stavitel Václav Rejchl starší, rodák z nedalekých Librantic, byl zakladatelem významného rodu stavitelů a architektů. V jeho šlépějích pokračovali a pokračují další tři generace neméně úspěšné jako on. Vila Karla Wiplera se v téměř nezměněné podobě zachovala do současnosti, a to včetně interiéru a jeho vybavení. /BA

Podrobnější informace o půvabech a zajímavostech architektury Královéhradeckého kraje jsou Vám k dispozici zde.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník