SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Královéhradecké vily aneb domy slavné i zapomenuté

FOIBOS - 23. 7. 22:00
Královéhradecké vily aneb domy slavné i zapomenuté

Nahlédněte s námi do světa architektury českého severovýchodu, projděte se napříč staletími, poznejte architekty, kteří zanechali své otisky v ulicích Vašeho města či obce. Možná jsou blíž, než si myslíte… Bartelmusova vila v Novém Městě nad Metují

Vila se nachází na mírném jihozápadním svahu v blízkosti lesa. Je celodřevěná, na podezdívce z hrubě otesaného kamene místní opuky.

Jednoposchoďová stavba je nepravidelně členěná nejen v půdorysu, ale také ve fasádách, se složitou skladbou střech, balkonů a vikýřů. Jurkovič pochopil své dílo, ostatně jako vše co vytvořil, jako organický celek – vypracovaný do posledního detailu jednotným stylovým záměrem formujícím nejen vlastní objekt, ale i mobiliář interiéru.

Trámový strop ve velké síni a přilehlých pokojích přízemí je ukázkou dokonalého konstruktivního a zároveň dekorativního myšlení architekta. Jurkovič byl znalcem dřevěné lidové architektury z prostoru Karpat a přebíral odtud dekorativní motivy včetně profilace trámů. Členitost zastřešení ukazuje také Jurkovičovo poučení z dřevěné pravoslavné architektury východního Slovenska a Karpat.

Interiéru vévodí hlavní prostor velké obytné místnosti, na kterou navazují další menší prostory. Tento společenský střed vily zdůrazňovala anglická tradice hnutí inspirovaného Johnem Ruskinem a Williamem Morrisem. Ústřední síň má takřka vždy výšku přes dvě podlaží vily a obvykle rohové schodiště směřuje k ložnicím v poschodí. Není tomu jinak ani v tomto případě.

Mobiliář nábytku tvoří unikátní kusy inspirované rustikálností lidové tradice, v dekorativnosti ale zároveň prozrazuje vliv secese. Dušan Jurkovič v duchu dobového romantismu a historismu usiloval o vytvoření národního Gesamtkunstwerku. Tak vídeňská historická škola nazývala unikátní řešení provedené jednotným stylovým a ideovým názorem do všech detailů a podrobností. Malebnost celku ovlivňuje barevnost uplatněná v celém interiéru od skladby konstrukcí až po výběr závěsů, koberců a potahových dekorativních látek. Vše je laděno v teplých červenavých, modravých a žlutohnědých tónech.

Objekt vily zůstal až do roku 1993 jako celek ve zcela původním, pietně udržovaném stavu se všemi podrobnostmi tak, jak vilu opustila rodina továrníka Roberta Bartelmuse. Nový vlastník po roce 1993 musel zajistit rekonstrukce zanedbané údržby, ale celek zůstává stále cílevědomě původní. /AS

Podrobnější informace o půvabech a zajímavostech architektury Královéhradeckého kraje jsou Vám k dispozici zde.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 5
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník