SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Královéhradecké vily aneb domy slavné i zapomenuté

FOIBOS - 26. 7. 22:00
Královéhradecké vily aneb domy slavné i zapomenuté

Nahlédněte s námi do světa architektury českého severovýchodu, projděte se napříč staletími, poznejte architekty, kteří zanechali své otisky v ulicích Vašeho města či obce. Možná jsou blíž, než si myslíte… Čerychova vila v České Skalici

Významný český architekt Otakar Novotný navrhl tuto vilu prakticky uprostřed rozlehlé zahrady, jež místy přechází v anglický park. Přitom zahrada, kterou navrhl v roce 1925 Josef Kumpán, je ukázkou dokonale a detailně promyšlené zahradní architektury s bazénem původně s bronzovými chrliči, altány, sochařskou výzdobou, pergolou s lavičkami i četnou zelení a dříve i s růžovou zahradou.

Samotná vila je patrovou podsklepenou stavbou využívající podkrovní prostory, s vnitřní dispozicí ve formě tehdy hojně užívaného dvoutraktu. Jednotlivá patra opět představují organické rozčlenění budovy na tři části – hospodářskou, reprezentativní obytnou s denními místnostmi a ložnice. Na exteriéru vily postavené v duchu racionalistické moderny je patrný, podobně jako v interiéru, vliv západoevropské architektury.

Otakar Novotný, ovlivněný svou cestou po Holandsku zde uplatnil svou často používanou koncepci přirozené struktury materiálu. V tomto případě použil režnou cihelnou architekturu z bílých cementových cihel obohacenou kubistickým tvaroslovím. Velmi působivé je prolamování říms, štíty, či lapidární tympanony.

Vila patří k reprezentativním honosným sídlům z dvacátých let 20. století, společně se zahradou představuje jedinečný kompozičně propojený celek. Ve své době velmi moderní vila měla již v období své výstavby ambice stát se reprezentativním sídlem přizpůsobeným vysokým společenským nárokům. Ladislav Bartoň z Dobenína ji nechal postavit jako svatební dar pro svou neteř Marii, která se v roce 1924 provdala za zdejšího továrníka Jiřího Čerycha.

Rodina Čerychova zde bydlela do roku 1948, kdy byla vila zkonfiskována. Padesátá léta poznamenala vilu necitlivými zásahy v interiéru i v zahradě, díky nimž utrpěla nenávratné ztráty. Počátkem devadesátých let byla vrácena v restituci synům Marie Čerychové, Ladislavu a Jiřímu. Ti začali s procesem postupné obnovy vily i zahrady a v roce 2001 ji společně věnovali Nadaci rozvoje občanské společnosti. Postupný proces obnovy vily i zahrady probíhá za dohledu pražské architektky Zuzany Rákosníkové dodnes. /MB

Podrobnější informace o půvabech a zajímavostech architektury Královéhradeckého kraje jsou Vám k dispozici zde.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník