SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Poutník uprostřed Olomouce... aneb město a jeho kraj

FOIBOS - 1. 9. 22:00
Poutník uprostřed Olomouce... aneb město a jeho kraj

Zveme Vás k procházkám půvabným městem a krajinou, která ho obklopuje. Stará i současná architektura, slavná jména i zapomenutí tvůrci, příběhy se šťastným i smutným koncem... Prohlédněte si Vilu Aloise Scholze. Dveře se otevírají, vstupte!

Alois Scholz (1821-1883), proslulý hornický a hutní specialista, ředitel železáren olomouckého arcibiskupství, generální ředitel štěpánovských a sobotínských železáren rodiny Kleinů, vrchní vedoucí Rothschildových vítkovických hutí, dozorčí a poradce v řadě železáren na Moravě, v Čechách a v Uhrách a v neposlední řadě spoluvlastník a zřizovatel grafitových dolů, přádelen atd., se rozhodl zbudovat pro svou rodinu příležitostnou reprezentativní rezidenci v Šumperku někdy na počátku sedmdesátých let. Za tím účelem koupil někdejší Terschův panský statek z roku 1815 uprostřed čtvrti nově budované podle regulace z roku 1872. Rozlehlý komplex tvořila čtyři křídla uzavírající obdélníkový dvůr. Severní z nich se začalo na jaře 1875 přestavovat pro Scholzovy potřeby. Oslovený architekt Moritz Hinträger situoval vlastní rezidenci do převýšené jednopodlažní střední části a na přání majitelů ji opatřil symetrickou výpravnou fasádou ve stylu francouzské renesance. Největší a nejhonosnější místnosti se nacházely v prvním poschodí v postranních rizalitech: šlo o jídelnu a salon, vzájemně propojené prosklenou arkádovou lodžií a vyzdobené kvalitními nástropními arabeskovými a groteskovými malbami. M. Hinträger, rodák ze západočeských Žinkov (1831) a odchovanec vídeňské Akademie, projektoval obytné i veřejné budovy převážně pro menší města v monarchii. Z dalších vil realizovaných na našem území jsou známé Pietteho v Horním (popř. Dolním) Maršově u Trutnova, Viereckova ve Vikýřovicích u Šumperka nebo Sponerova ve Svitavách. V roce úmrtí A. Scholze přešel dům do vlastnictví známé šumperské rodiny Chiari a tehdy získal na počest jedné z držitelek dodnes vžité označení Pavlínin dvůr. V roce 1945 připadl městu a po období nevhodného využívání se sem nastěhovalo muzeum, které budovu průběžně adaptuje (naposledy 2005-2006). Celý areál dvora je chráněnou kulturní památkou. (MH)

Publikace Slavné vily Olomouckého kraje představuje příběhy slavných vil a domů, jejich obyvatel i tvůrců...

Více o knize.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník