SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Poutník uprostřed Olomouce... aneb město a jeho kraj

FOIBOS - 11. 9. 22:00
Poutník uprostřed Olomouce... aneb město a jeho kraj

Zveme Vás k procházkám půvabným městem a krajinou, která ho obklopuje. Stará i současná architektura, slavná jména i zapomenutí tvůrci, příběhy se šťastným i smutným koncem... Prohlédněte si Vilu Antonína a Ludmily Hofmanových. Dveře se otevírají, vstupte!

Prvorozeným dítětem olomouckého architekta a stavitele byla Ludmila (1882-1957). Zálibu v kresbě a posléze v grafice si prohloubila jak studiem na olomouckém Ústavu pro vzdělávání dívek hrabětě Pöttinga, tak zejména na Uměleckoprůmyslové škole v Praze (Jakub Schikaneder) a od roku 1905 také na Akademii výtvarných umění v Mnichově (Heinrich Knirr, H. Heldrichová). Vystavovat svoje krajiny, zátiší, portréty a motivy ze staré Olomouce začala již jako studentka, později se účastnila výstav hodonínského Sdružení výtvarných umělců moravských. V roce 1911 se provdala za císařského radu a ředitele Občanské záložny v Olomouci Antonína Hofmana (1873-1914). Druhý ze sourozenců Starých dostal jméno po otci a zdědil po něm také vztah k architektuře. Karel ml. (1884-1918) vystudoval rovněž Uměleckoprůmyslovou školu, tentokrát u Jana Kotěry. V letech před 1. světovou válkou vnášel do zdejší architektury měkké, lyrizující pojetí s až šperkařsky cítěným detailem, příznačné pro pozdní pražskou secesi; stalo se také charakteristickým rysem novostavby sestřina domu. Strohost převýšeného hranolu nájemní vily s půdním polopatrem (typického stavebního žánru olomoucké Úřední čtvrti) je změkčena dvěma eliptickými arkýři; součástí uliční fronty je i fontána stejně jako půlkruhová polovalba štítu, z níž stéká bohatý štukový dekor. Další arkýř změkčující boční fasádu vystupuje pouze z druhého patra. Základním dekorativním prvkem průčelí se staly štukové rámy spojující okenní otvory a svazující obě průčelí do pravidelného rytmu. Akcentem jsou pak oválné medailony v roli jakýchsi klenotů. Z tohoto pojetí se vymyká průmyslové řešení ateliérového okna i zubořez římsy, která vymezuje jeho okolní plochu. Dispozičně je dům kombinací dvojtraktu v přední a trojtraktu v zadní části. V přízemí byl dvoupokojový domovnický byt. Osmatřicetiletý architekt Karel Starý ml. zemřel brzy po návratu z války na chřipkovou epidemii. Těsně před svou smrtí v roce 1929 stavitel Starý prodloužil dům puristickou přístavbou k severu. (PZ)

Publikace Slavné vily Olomouckého kraje představuje příběhy slavných vil a domů, jejich obyvatel i tvůrců...

Více o knize.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník