SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Půvaby pátého pražského obvodu

FOIBOS - 3. 1. 23:00
Půvaby pátého pražského obvodu

Znáte slavné stavby svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Pražské ulice jsou překrásné. Zveme Vás k prohlídce Letohrádku Cibulka. Dveře se otevírají, vstupte...

Název usedlosti sice dal jakýsi Blažej Cibulka, za něhož vznikla v těchto místech po roce 1599 první viniční usedlost, ale svůj význam získala až v době, kdy ji získal nešťastný hrabě Leopold Thun (1748–1826) a usídlil se zde se svým nevelkým dvorem, jehož členem byl i Václav Ryba, mladší bratr slavného hudebního skladatele Jana Jakuba Ryby.

Hned poté, co usedlost v roce 1817 koupil, přistoupil k obnově usedlosti, kterou doplnil dalšími budovami, ale předně začal s výstavbou velkého anglického parku s řadou romantických staveb. Vytvořil tak nepochybně nejzajímavější park v okolí Prahy a nic na tom nezměnila ani ta skutečnost, že některé stavby a sochy Václava Nedomy již zmizely, jiné jsou v zanedbaném stavu.

Do let 1821–22 lze datovat vznik Čínského pavilonu, který nechyběl takřka v žádném romantickém parku. Pavilon stále stojí, ale kde jsou ty časy, kdy ze střechy visely skleněné zvonky rozechvívané větrem a vydávající jemné tóny, zmizel i Číňan s paraplíčkem z vrcholu střechy, otáčející se ve větru, a pryč je i vybavení místnosti, sloužící k příjemnému posezení a ke krásné vyhlídce. Pozvolna zaniká vlastní usedlost i soukromá zahrádka při ní, již dávno ji nestřeží doga, bydlící v pozoruhodné zděné psí boudě. Zřícenina „gotického hradu“ nadále slouží jako vyhlídka, i když ve věži dávno „nestraší“ mechanický rytíř, harašící svým brněním. Sochu Saturna, požírajícího své potomky, pod věží již stěží rozeznáme, na rybníčku už dávno nesídlí labutě a socha Diany také již půlstoletí postrádá kruhový pavilon, který ji chránil před nepohodou. Na okraji parku, v tichu lesního zátiší, stále stojí poustevna, nedaleko také socha nejvyššího boha Jupitera, původně střežící dávno zasypanou studánku.

Starý hrabě Thun budoval park v době, kdy se jeho život pomalu uzavíral, a park byl připomínkou prchajícího času, dávno zaniklých věků, odešlého mládí. Duch zániku, jaký si ovšem Thun nepředstavoval, tak z dnešního parku vyzařuje mnohem silněji, než v době jeho vzniku.

www.slavnestavby.cz

Přejeme Vám příjemné čtení a pěkné procházky pražskými ulicemi...

Více o Slavných stavbách Prahy 5.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.8
(hodnotilo 4 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník